Iran protiv turske vojne akcije u Siriji

Sirija, Turska
Bijela kuća obznanila je da se američki vojnici povlače, čime se otvara put za tursku ofanzivu protiv Kurda (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je kako je Iran protiv turske vojne akcije u Siriji.

U telefonskom razgovoru sa šefom turske diplomacije Mevlutom Cavusogluom, Zarif je apelirao i na “poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta” Sirije, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova Irana, prenosi Beta.

Zarif i Cavusoglu razgovarali su sinoć nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da ostavlja onima koji su uključeni u sirijski konflikt da sami riješe situaciju.

Trump: Preskupa podrška

Trump je u ponedjeljak branio odluku svoje administracije da povuče američke trupe iz sjeverne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) bio preskup.

“Kurdi su se borili s nama, ali mi smo platili ogromne iznose novca i opreme. Oni se desetljećima bore protiv Turske”, napisao je Trump u seriji tvitova, prenosi Tanjug.

Naveo je da Turska, Europa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada trebaju pronaći rješenje za aktualnu situaciju, prenio je ranije Reuters.

To je Trumpova prva reakcija od kada je Bijela kuća priopćila da se povlače američki vojnici, čime se otvara put za tursku vojnu ofenzivu protiv Kurda.

Turska je u ponedjeljak navečer bombardirala stožer kurdskih jedinica Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u gradu al-Malikija, na sjeverozapadu Sirije, prenijela je ranije Beta.

Agencija TASS javila je kako još uvijek nema informacija o poginulim i ozlijeđenih među Kurdima.

Kurdi upozoravaju na povratak ISIL-a

Televizija al-Majadin, na koju se TASS pozvao, navela je kako su turski zrakoplovi cijelog dana nadlijetali pogranični prostor da bi tek navečer napali.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je najavio skori početak vojne operacije protiv kurdskih jedinica, koje Ankara smatra terorističkim.

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak počele izmještanje vojnika i vojne tehnike iz baza u tom području.

Kurdi su to ocijenili kao kršenje jamstava koje su dobili od SAD-a i upozorili kako bi odlazak Amerikanaca mogao dovesti do povratka oružane skupine Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije