Škotski sud odbacio donošenje naredbe za Johnsona

Johnson je rekao da će se držati zakona (EPA)
Johnson je rekao da će se držati zakona (EPA)

Škotski sud u ponedjeljak je odbio pokušaj zagovornika protivbregzitovske kampanje koji traže sudsku naredbu kojom bi britanski premijer Boris Johnson bio primoran zatražiti odgodu Brexita ako ne postigne dogovor s Evropskom unijom u periodu kraćem od dvije sedmice.

Johnson je više puta obećao da će Velika Britanija napustiti blok 31. oktobra, određenog krajnjeg roka, te da će radije biti “mrtav u jarku” nego tražiti dodatno produženje, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Parlament je prošlog mjeseca donio zakon poznat kao Bennov, kojim se od njega zahtijeva da traži odgodu ne uspije li se postići dogovor do 19. oktobra, osim ako nema odobrenje zastupnika da država napusti blok bez postignutog dogovora.

Johnson je rekao da će se držati zakona, ali je također obećao da će Velika Britanija biti izvan bloka do 31. oktobra ne objasnivši tu očitu protivrječnost.

Jasno izrečena pozicija

Protivnici Brexita od škotskog suda zatražili su naredbu kojom bi bio primoran ispuniti Bennov zahtjev, ali sudija Paul Cullen odbio je njihov slučaj u ponedjeljak.

Rekao je da uvjeravanja koja je sudu dao vodeći Vladin zvaničnik u Škotskoj znače da nije potrebno da to učini.

“Vlada prihvata da se u izvršavanju svoje politike mora pridržavati zakona iz 2019”, rekao je sudija u svojoj presudi. 

“To je jasno izrečena Vladina pozicija prije suda, nije potrebno proglašavati prisilne odredbe protiv nje ili protiv premijera.”

Advokat Jo Maugham, jedan od zagovornika kampanje protiv Brexita koji je tražio naredbu, rekao je da će se žaliti najvišem škotskom sudu u utorak.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO