Johnson upozorio Macrona da neće biti odgode Brexita

Johnson je u srijedu iznio svoj plan za Brexit (EPA)
Johnson je u srijedu iznio svoj plan za Brexit (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je Emmanuela Macrona da neće biti odgode Brexita planiranog za 31. oktobar, istaknuvši da je to “posljednja prilika” za postizanje dogovora, rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

Čelnik britanske vlade rekao je francuskom predsjedniku u telefonskom razgovoru da se “EU ne treba zavaravati da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati u EU-u nakon 31. oktobra”, prenosi agencija Hina.

Boris Johnson je ponovio da neće zatražiti novu odgodu Brexita, iako ga zakon koji je nedavno prihvatio britanski parlament obavezuje da ga zatraži ako se ne dogovori s EU-om.

Taj je zakon Boris Johnson nazvao “činom kapitulacije” ocijenivši da slabi britanski položaj u pregovorima o Brexitu.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je dalo veliku i važnu ponudu, ali je došlo vrijeme da Komisija (evropska) pokaže volju za dogovor”, rekao je izvor u Downing Streetu i upozorio: “U protivnom će Ujedinjeno Kraljevstvo otići bez dogovora. Zakon o kapitulaciji i njegovi autori potkopavaju pregovore, ali ako evropski čelnici garantuju da će to spriječiti ‘no deal’, bit će to historijski nesporazum”, dodao je taj izvor.

Johnson iznio svoj plan za Brexit

Boris Johnson je u srijedu iznio svoj plan za Brexit koji je Brisel dočekao sa skepsom jer u njemu nalazi nekoliko “problematičnih” tačaka.

Tokom vikenda je razgovarao s nekoliko evropskih čelnika, među kojima s finskim, holandskim i portugalskim kolegom te s francuskim predsjednikom.

Nepunih mjesec dana do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije i prije evropskog sastanka na vrhu 17. i 18. oktobra Johnson je rekao Macronu da je ovo “posljednja prilika za dogovor – koji žele obje strane – kako bismo mogli ići dalje i graditi novo partnerstvo Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a”, rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

“No da bi to bilo moguće EU mora načiniti iste ustupke kakve je Ujedinjeno Kraljevstvo načinilo zadnjih sedmica i mjeseci”, rekao je Johnson.

Francuski predsjednik je u nedjelju rekao britanskom premijeru da će se pripremiti izvještaj o stanju pregovora “do kraja iduće sedmice kako bi se ocijenilo je li moguć dogovor” o Brexitu, saopćila je Elizejska palata.

Boris Johnson u ponedjeljak nastavlja razgovore s evropskim čelnicima a njegov ministar za Brexit Steve Barclay, koji je u nedjelju boravio u posjetu Holandiji, do utorka će obilaziti evropske prijestolnice.

Njegov diplomatski savjetnik David Frost održat će pak nove razgovore s Evropskom komisijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Britanski premijer Boris Johnson kaže kako će posljednju ponudu za Brexit Briselu poslati danas. U obraćanju Kongresu Konzervativne partije u Manchesteru, Johnson je podvukao da prijedlog njegove Vlade podrazumijeva kompromis obje strane.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO