Iran tvrdi da je SAD irelevantan okupator u Siriji

SAD, Vojnici, Vojska, Sirija
Iz koalicije predvođene SAD-om kažu da vojne operacije koalicije nisu usmjerene na konflikt s drugim snagama u regionu (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u ponedjeljak da su Sjedinjene Američke Države “irelevantan okupator u Siriji” i pozvao na poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Rekao je to nakon što je SAD počeo povlačenje svojih vojnih trupa sa sjeveroistoka Sirije, samo nekoliko sati nakon što je Bijela kuća saopćila da će otvoriti put za očekivani napad Turske na teritoriji na kojoj Ankara želi uspostaviti “sigurnu zonu”, prenosi Tanjug.

“SAD je irelevantan okupator u Siriji – uzaludno je tražiti njihovu dozvolu ili se oslanjati na njih za sigurnost”, naveo je Zarif na Twitteru.

Dodao je da su mir i borba protiv terora u Siriji jedino dostižni uz poštivanje teritorijalnog integriteta te zemlje i njenog naroda, prenosi Reuters.

Trump: Preskupa podrška Kurdima

Američki predsjednik Donald Trump branio je ranije u ponedjeljak odluku svoje administracije da povuče američke trupe iz sjeverne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) bio preskup.

“Kurdi su se borili s nama, ali mi smo platili ogromne iznose novca i opreme. Oni se desetljećima bore protiv Turske”, napisao je Trump u seriji tvitova, prenosi Tanjug.

Naveo je da Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada trebaju pronaći rješenje za aktuelnu situaciju, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije