Facebook uklonio stotine računa iz UAE-a, Nigerije, Egipta i Indonezije

S Facebooka su uklonjena 443 računa, 200 stranica i 76 grupa, a s Instagrama 125 računa (EPA)

Facebook je sa svojih platformi uklonio stotine stranica, grupa i računa s Bliskog istoka, iz Afrike i jugoistočne Azije, a za razlog je naveo “koordinirano neautentično ponašanje”, koje cilja na pogrešno informiranje korisnika te društvene mreže.

S Facebooka su uklonjena 443 računa, 200 stranica i 76 grupa, a s Instagrama 125 računa, navedeno je iz američke kompanije.

Ti računi, stranice i grupe dovedeni su u vezu s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptom, Nigerijom i Indonezijom, s ciljem da šire lažne vijesti i tekstove.

Facebook, koji posjeduje nekadašnjeg rivala Instagram i WhatsApp, objavio je da su računi služili za širenje sadržaja na više tema, među kojima su i aktivnosti UAE-a u Jemenu, iranski nuklearni sporazum i kritiziranje Katara, Irana i Turske.

Stekli 7,5 miliona pratilaca

Svi ti računi na Facebooku i Instagramu stekli su približno 7,5 miliona pratilaca.

Kompanija je u saopćenju još dodala da je račune ugasila “zbog njihovog ponašanja, a ne sadržaja koji je postavljan na njima”.

Facebook koordiniranim neautentičnim ponašanjem smatra kad “grupa stranica ili ljudi rade zajedno kako bi doveli ostale u zabludu u vezi s time ko su i čime se bave”.

Jedan od računa pod imenom USA Thoughts objavio je lažnu informaciju da Katar razvija “Hate App”. U Indoneziji, računi koji su se bavili “domaćim pitanjima” širili su vijesti o smrtonosnim protestima u Zapadnoj Papui.

Ranije ove godine Facebook je sa svojih platformi uklonio račune iz Iraka, Ukrajine, Rusije, Saudijske Arabije, Irana, Tajlanda, Hondurasa i Izraela, a u martu je obrisao 200 stranica, grupa i računa dovedenih u vezu s nekadašnjim menadžerom filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea za društvene medije.

Izvor: Al Jazeera i agencije