Ubice su planirale likvidirati Khashoggija u Londonu

Poput Khashoggija, neke od njegovih ubica također su boravile u britanskoj prijestonici (Reuters)

“Napuštam London, a Palestina mi je u mislima”, napisao je saudijski novinar Jamal Khashoggi na Twitteru dok je odlazio iz britanske prijestonice, gdje je prisustvovao konferenciji povodom 25. godišnjice sporazuma iz Osla, zaputivši se prema Istanbulu, gdje je prošle godine ubijen u konzulatu svoje zemlje.

Dva dana prije nego što je napustio London, BBC je obavio intervju s Khashoggijem, u kojem je rekao da je “takvu konferenciju sada teško sazvati u regiji jer se nivo sloboda pogoršava u većini njenih zemalja”.

Dodao je da je “većina arapskih zemalja u kolapsu, kao što je slučaj s Libijom, Sirijom i Jemenom, te da nemaju interesa za raspravu o palestinskom pitanju jer su im dovoljne njihove tragedije. U zemlji poput Saudijske Arabije ili Egipta vlasti nisu zainteresirane za takva pitanja koja motiviraju i ujedinjuju ljude jer ih umjesto toga žele potčiniti.”

‘Nešto se sprema u tajnosti’

Britanski izvori govorili su da su saudijske vlasti u početku pokušale izvesti atentat na Khashoggija u Londonu, na način na koji je napadnut ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj, koji je sa kćerkom Julijom bio otrovan nervnim agensom novičokom u južnoj Engleskoj u martu 2018.

Britanski list Daily Express potvrdio je tu pretpostavku, rekavši da je obavještajna služba MI6 bila u visokoj pripravnosti tokom Khashoggijevog boravka u Londonu, koji je trajao četiri dana.

List dodaje da su u to vrijeme u Turskoj bila dva obavještajna i tri visoka vojna zvaničnika iz Saudijske Arabije, koji su se pripremali za putovanje u Veliku Britaniju.

Owen Wilson, bivši kolumnist Financial Timesa, kaže da bi “Khashoggijev povratak u Saudijsku Arabiju bio proveden silom. Rijad je tražio prikladnu stranu zemlju u koju će poslati svoj tim da dovede Khashoggija.”

Komunikacijski centar britanske vlade koji je odgovoran za pružanje obavještajnih informacija Vladi i oružanim snagama te za nadzor nad komunikacijama, presreo je izvještaj saudijske obavještajne službe u kojem piše da su saudijski zvaničnici nadzirali Khashoggija tokom njegovog boravka u Londonu.

Britanski obavještajni izvori potvrdili su kako su znali da se nešto “sprema u tajnosti” u prvoj sedmici septembra 2018, otprilike tri sedmice prije Khashoggijevog ubistva.

Mutreb je živio u Londonu

Britanski mediji prenijeli su riječi Khashoggijevog prijatelja, koji je tražio da ostane anoniman, da je Khashoggi prije ubistva bio u procesu dobijanja dokumenata u Londonu koji dokazuju “optužbe da Saudijska Arabija koristi hemijsko oružje u svom ratu u Jemenu”, zbog čega su vlasti u Rijadu imale snažnu želju da ga se riješe.

Poput Khashoggija, neke od njegovih ubica također su boravile u britanskoj prijestonici, među kojima je Maher Abdulaziz Mutreb, koji je živio u Londonu 2007.

Saudijski satiričar Ghanem al-Dossari, koji živi u egzilu u Velikoj Britaniji, potvrdio je da je Mutreba upoznao u toj zemlji.

Česti su izvještaji o tome da je Mutreb radio kao sigurnosni ataše u ambasadi svoje zemlje u Velikoj Britaniji prije nego što je postao zainteresiran za hakerske akcije.

Sajt WikiLeaks ističe da je on, “u ime Kraljevine, učestvovao u nekoliko hakerskih operacija”.

Britanski list The Guardian objavio je članak u kojem citira izvor iz Rijada, koji ga je “upozorio na pokušaje napada jedinice za kibernetičku sigurnost nakon ubistva Khashoggija”.

Simboličan naziv za ulicu

List je naveo da je tada dobio kopiju dokumenta koji potkrepljuje tu tvrdnju, rekavši da nije bio u mogućnosti provjeriti njegovu autentičnost u potpunosti.

Na osnovu tog dokumenta “dopušta se prodiranje u servere i račune koji pripadaju dvojici dopisnika lista, a potpisuje ih jedan visoki pomoćnik saudijskog prestolonasljednika”.

Nedugo nakon Khashoggijevog ubistva aktivisti Amnesty Internationala okupili su se na ulici u kojoj je saudijska ambasada, u kvartu Mayfair u centralnom dijelu Londona, kako bi tu ulicu simbolično nazvali po Khashoggiju.

Izvor: Al Jazeera