Njemačka: Dvojica sirijskih obavještajaca optužena za zločine protiv čovječnosti

Hapšenje je uslijedilo nakon dojave svjedoka, koji su optužene prepoznali na ulici (EPA)

Glavno državno tužilaštvo u njemačkom Karlsruheu podiglo je u utorak optužnicu protiv dva sirijska državljana, bivša obavještajna zvaničnika, zbog sumnje da su, kao pripadnici tajnih službi režima Bashara al-Assada, učestvovali u mučenju protivnika režima.

Prema optužnici, Anvar R. i Ejad A. optuženi su za učešće u zločinu protiv čovječnosti, a Anvar R. dodatno je optužen i za silovanje, prenosi Hina.

Prema navodima iz optužnice glavnog državnog tužlaštva u Karlsruheu, koje preuzima slučajeve povezane s međunarodnim terorizmom, Anvar R. vodio je istražni odjel unutar sirijske tajne službe, koja je “najkasnije nakon 2011. brutalnim nasiljem” vršila pritisak na kritičare režima i pripadnike opozicije.

Anvar R. navodno je odgovoran za brutalno mučenje najmanje 4.000 ljudi.

Imao je vodeću poziciju u zatvoru sirijske obavještajne službe u glavnom gradu Damasku.

Po navodima tužilaštva, najmanje je 58 zatvorenika umrlo od posljedica mučenja.

Hapšenje nakon dojave svjedoka

Ejad A., prema optužnici, djelovao je u jednom odjelu tajne službe koja je odjelu za istragu dovodila pripadnike opozicije te je, također, učestvovao u mučenjima.

Navodno je u zatvor dopremio najmanje 30 demonstranata protiv režima.

Anvar R. u Njemačku je došao prije velikog izbjegličkog vala 2015, a Ejad A. 2018.

Bivši sirijski obavještajni zvaninici, u dobi 56 i 42 godine, uhapšeni su u februaru u Berlinu, odnosno u Porajnju-Falačkoj.

Njemački mediji javljaju da je njihovo hapšenje uslijedilo nakon dojave svjedoka, koji su ih prepoznali na ulici.

To će biti prvi put da se pred sudom u Njemačkoj pojavljuju sirijski državljani kojima će se suditi za zločine počinjene u zatvorima u okviru Assadovog režima.

Izvor: Agencije