Slovenija protestovala zbog isticanja ‘domobranske’ zastave na turniru

Na teniskom turinu u Beču pojavila se zastava kolaborantske vojske koja se u Sloveniji tokom Drugog svjetskog rata borila na strani okupatora, protiv partizana (EPA)

Slovenski teniski savez protestirao je u ponedjeljak kod organizatora teniskog turnira Erste Bank Open (serija ATP 500) u Beču i zatražio izvinjenje jer su kod nastupa najbolje rangiranog slovenskog tenisera Aljaža Bedenea umjesto slovenske državne zastave prikazali zastavu koju su u Drugom svjetskom ratu koristili slovenski domobrani, javlja Hina, pozivajući se na slovenske medije.

U zahtjevu za izvinjenje i pojašnjenje organizatora kako se to dogodilo navodi se da se na velikom ekranu u dvorani tokom igre Bedenea protiv Gaela Monfilsa u četvrtfinalu, koju je francuski teniser u petak dobio rezultatom 7:5 i 6:1, pojavila zastava slovenskih domobrana, kolaborantske vojske koja se u Sloveniji tokom Drugog svjetskog rata borila na strani okupatora, protiv partizana. Također, navodi se da je riječ o gafu, a možda i “provokaciji” te izuzetno gruboj i neprihvatljivoj ignoranciji organizatora, prenijeli su slovenski mediji.

Trobojnica s jednoglavim orlom 

Slovenska državna zastava od 1991. jest bijelo-plavo-crvena trobojnica s državnim grbom na lijevoj strani, dok je na bečkom turniru organizator upotrijebio trobojnicu s istim rasporedom boja, ali s jednoglavim orlom raširenih krila na plavom polju, kakvu su koristili domobrani, formacija koja je početkom rata počela djelovati kao “seoske straže” za odbranu od partizana, a kasnije prerasla u “Slovensko domobranstvo”, koje je vodio Leon Rupnik, a koje su naoružali Nijemci za borbu protiv partizana.

Izvor: Agencije