Hong Kong zbog protesta ulazi u recesiju

Hong Kong
Hong Kong i Čile su označeni kao dve žarišne tačke koje su doživjele najveći porast nemira (EPA)

Pogođen petomjesečnim prosvjedima, koji su kulminirali tijekom vikenda, Hong Kong se suočava s recesijom i teško će ove godine ostvariti ikakav rast, upozorio je u ponedjeljak gradski dužnosnik zadužen za financije.

“Prosvjedi su zadali veliki udarac našem gospodarstvu”, kazao je ministar financija Paul Chan, dodajući da preliminarne procjene BDP-a za treći kvartal pokazuju pad dva prethodna, što upozorava na tehničku recesiju.

Takozvana tehnička recesija nastaje onda kad gospodarstvo zabilježi pad dva tromjesečja zaredom, u usporedbi s prethodnima.

Prema njegovim riječima, bit će “izuzetno teško” postići godišnji gospodarski rast za do 1%, koliko je prognozirala vlada prije izbijanja prosvjeda.

Policija ponovo rastjerivala demonstrante

Hongkonška policija suzavcem je u nedjelju ponovo rastjerivala tisuće prosvjednika s maskama na licima koji su se približili turističkoj četvrti Kowloon te opetovano odbacila optužbe za policijsku brutalnost u neredima proteklih mjeseci.

Interventna je policija stigla ranije te upozorila prosvjednike da napuste turističku četvrt Tsim Sha Tsui, nasuprot hotelu iz kolonijalnog doba pod britanskom upravom, koji su formirali kordone te zapriječili promet na ključnoj arteriji Nathan Road.

Prosvjedi su u Hong Kongu buknuli prije gotovo pola godine zbog sve većeg miješanja Kine u Hong Kong, koji je 1997. vraćen pod kinesku upravu prema formuli “jedna zemlja, dva sustava”, koja će se primjenjivati najmanje do 2047., kako bi se očuvale slobode koje nisu zajamčene u ostatku Kine.

Izvor: Agencije