EU odobrio odgađanje Brexita do 31. januara

Premijer Boris Johnson je nevoljko pristao da se raspravlja o tromjesečnom odgađanju Brexita (EPA)

Veleposlanici 27 članica Europske unije odobrili su prijedlog odgode Brexita za tri mjeseca, objavio je predsjednik Europskog vijeća na Twitteru.

“EU27 se složio da će prihvatiti zahtjev Velike Britanije o produženju Brexita do 31. siječnja 2020. Odluka će biti formalizirana u pismenom postupku”, napisao je Donald Tusk.

Tusk je u svom tweetu upotrijebio izraz flextension, čime je sugerirao na mogućnost ranijeg britanskog izlaska iz Unije, ako u međuvremenu London ratificira sporazum o razdruživanju.

Kad je u pitanju formaliziranje kroz pisanu proceduru, to znači da neće biti potrebe sazivati izvanredni summit 27-orice radi toga pitanja.

Britanski premijer Boris Johnson uputio je, u međuvremenu, pismo Tusku u kojem ga obavještava da nema izbora nego da potvrdi da se Velika Britanija formalno slaže s produženjem roka za izlazak iz Evropske unije.

On je, međutim, rekao da je to odlaganje „neželjeno“ i da je „nametnuto ovoj vladi protiv njene volje“, prenosi AP.

Johnson je zatražio od preostalih 27 članica EU da „jasno kažu da dalje produženje roka poslije 31. siječnja neće biti moguće“.

Prošlog tjedna članice Unije bile su suglasne u vezi s odobrenjem odgode Brexita, ali nije bilo konsenzusa o vremenskom roku budući da je Francuska najviše inzistirala na kraćem roku.

Na kraju je postignut kompromis koji predviđa 31. siječnja 2020. kao ciljni datum, s mogućnošću izlaska i ranije, a nakon što bi se sporazum o razdruživanju ratificirao u britanskom Parlamentu. To znači da bi Velika Britanija mogla napustiti EU i 30. studenoga, 31. prosinca ili 31. siječnja.

Parlament nije prihvatio Johnsonov dogovor

Prije desetak dana britanski premijer Boris Johnson se vratio iz Bruxellesa s novim, izmijenjenim sporazumom o Brexitu, ali je bio primoran tražiti odgodu roka jer ga je na to prisilio Parlament. 

Britanski zastupnici načelno su prihvatili Johnsonov sporazum o Brexitu, ali su u drugom glasanju odbacili njegov žurni izlazak 31. listopada tražeći dodatno vrijeme da prouče zakone na temelju kojih će se razdruživanje provesti.

Sve su se članice EU prošli tjedan usuglasile o potrebi treće odgode Brexita kako bi se izbjegao scenarij neuređenog izlaska.

Ujedinjena Kraljevina trebala je prvotno napustiti EU 29. ožujka, a taj je datum bio odgođen dva puta – za 12. travnja, odnosno 31. listopada.

Parlament odlučuje o vanrednim izborima

Britanski Parlament treba se u ponedjeljak izjasniti o prijedlogu premijera Borisa Johnsona o raspisivanju izvanrednih izbora, koje je čelni čovjek konzervativaca predložio za 12. prosinca.

Johnson, kojeg su članovi stranke izabrali u srpnju kako bi deblokirao zastoj oko Brexita, predložio je održavanje izbora 12. prosinca, nakon što Parlament nije podržao sporazum koji je s Bruxellesom o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Nekoliko dana prije glasanja, većina stranaka opozicije je nagovijestila da će se suzdržati ili glasati protiv izbora, što znači da Johnson vjerojatno neće dobiti podršku dvije trećine zastupnika koji su mu potrebni.

Dvije opozicijske stranke, Škotska nacionalna stranka i Liberalni demokrati, zatražile su da se izbori održe 9. prosinca, tri dana ranije nego što je premijer Johnson predložio, što je još jedan pokušaj da se zaustavi izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.

Ankete: Konzervativci u prednosti

Uoči rasprave i glasanja u britanskom Parlamentu, objavljeni su i rezultati ankete o popularnosti stranaka, prema kojima vladajuća Konzervativna stranka vodi u odnosu na laburiste za 16 postotnih bodova.

Prema anketi agencije Opinium, podrška konzervativcima je porasla tri boda u odnosu na prethodnu anketu, provedenu prije osam dana.

Na izborima, da se održavaju danas, konzervativcima bi povjerenje dalo 40 posto građana, dok bi za laburiste glasalo njih 24 posto.

Podrška proeuropskoj Liberalno-demokratskoj stranci pala je na 15 posto, dok je stranka Brexit Nigela Faragea na 10 posto.

Velika Britanija na redovne izbore treba izaći 2022. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije