Brod sa 104 migranta čeka na moru deset dana

Ocean Viking, Brod, Migranti
Italija i Malta od prošle godine redovno odbijaju otvoriti svoje luke za brodove s migrantima (EPA)

Spasilački brod sa 104 migranta koji je na moru već deset dana trebao bi ih hitno moći iskrcati, objavile su u ponedjeljak dvije humanitarne organizacije koje upravljaju brodom.

Ocean Viking, kojim upravljaju organizacije SOS Mediterranee i Liječnici bez granica, spasio je migrante 18. listopada 90 kilometara od libijske obale, prenosi Hina.

“Stotinu četiri preživjela ponovno su ostavljena u limbu na palubi spasilačkog broda, a da se ne nazire rješenje za njihovo iskrcavanje”, priopćio je SOS Mediterranee.

Na brodu dvije trudnice i 41 maloljetnik

“Pozivamo europske čelnike da žive sukladno svojim načelima i dopuste preživjelima da se napokon iskrcaju na sigurno”, apelirao je voditelj misije Liječnika bez granica Michael Fark.

Na brodu su, prema njihovim podacima, dvije trudnice i 41 maloljetnik, uključujući dvoje djece u dobi od dvije godine i 11 mjeseci.

SOS Mediterranee i Liječnici bez granica ranije su zatražili da se brodu dopusti pristati na Malti ili u Italiji.

Trenutačno je na pola puta između Lampeduse i Sicilije.

Italija i Malta ne otvaraju luke

Italija i Malta od prošle godine redovito odbijaju otvoriti svoje luke za takve brodove dok druge države članice EU-a ne pristanu prihvatiti dio migranata.

Pregovori o tome često su teški i dugi, a dogovor često bude postignut uz pomoć Europske komisije. 

Malta, Italija, Francuska i Njemačka predložile su u rujnu fiksna pravila za automatsku relokaciju migranata kako bi se ubrzale procedure, ali prijedlog nije dobio širu potporu u EU-u.

Izvor: Agencije