Barisha, sirijsko selo u kojem je ubijen Baghdadi

Selo je smješteno približno pet kilometara istočno od Qalb Lozeha (Anadolija)

Abu Bakr al-Baghdadi, vođa organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) i najtraženija osoba na svijetu, ubijen je tokom vikenda u tajnoj američkoj operaciji u blizini malog sela Barisha, u pokrajini Idlib, na sjeverozapadu Sirije.

Barisha je manje od pet kilometara udaljena od granice s Turskom.

U njenoj je blizini Bab al-Hawa, jedan od glavnih graničnih prijelaza između dvije države.

Kuća na koju su američke specijalne snage izvele napad na rubu je sela okruženog maslinjacima.

Područje je planinsko i rijetko naseljeno, 25 kilometara sjeverno od Idliba, glavnog grada pokrajine.

Utočište mnogim raseljenim osobama

U selu živi otprilike 7.000 ljudi, koji uglavnom ovise o humanitarnoj pomoći, navela je lokalna televizija Aleppo TV u izvještaju o tom selu u januaru.

Selo je smješteno pet kilometara istočno od Qalb Lozeha, jednog od 40-ak sela upisanih na UNESCO-ov spisak svjetske baštine, u kojem je bizantijska crkva, za koju se smatra da je nadahnula izgradnju katedrale Notre-Dame u Parizu.

Barisha je, kao i drugi gradovi i sela u Idlibu, pružila utočište mnogim raseljenim osobama, koji žive u kolibama i šatorima postavljenim među stablima maslina.

Područje u kojem je Barisha pod kontrolom je snaga Hay'at Tahrir al-Sham, saveza koji je ranije uspostavio Front al-Nusra, a dominira velikim područjima pokrajine Idlib.

Međutim, planinsko područje uz sirijsko-tursku granicu poznato je po krijumčarenju, gdje djeluju i druge oružane frakcije osim Hay'at Tahrir al-Shama.

Smatra se da tu postoje i uspavane ćelije drugih organizacija, među kojima su ISIL i Hurras al-Din, koja se dovodi u vezu s Al-Kaidom.

Bijeg i formiranje uspavanih ćelija

Selo je blizu granice s Turskom, ali daleko od regija u kojima su američke snage koje su raspoređene kao podrška kurdskim Jedinicama narodne zaštite (YPG), u svjetlu rata protiv ISIL-a.

Pripadnici te grupe, koji su uspjeli pobjeći za vrijeme vojnih operacija koje je Washington podržavao kako bi bio uništen njihov samozvani halifat, razišli su se u različitim smjerovima i uspjeli formirati uspavane ćelije.

U martu 2019. zvaničnici YPG-a, nakon napada na Baghouz, koji je bio posljednje uporište ISIL-a, rekli su da su Baghdadi i nekoliko vođa ISIL-a pobjegli u pokrajinu Idlib unatoč oštrom rivalstvu s Hay'at Tahrir al-Shamom.

Izvor: Al Jazeera i agencije