Junqueras: Novi referendum u Kataloniji kada budemo imali većinu

Oriol Junqueras
Junqueras je pritvoren zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije (EPA)

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, koji je osuđen na 13 godina zatvora zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti 2017. godine, rekao je kako bi Vlada u Barceloni trebala organizirati novi referendum kada će zagovornici nezavisnosti Katalonije imati dovoljnu većinu da mogu primijeniti njegov rezultat.

“Svi mi zagovornici nezavisnosti slažemo se da je cilj ‘Republika’, a da dođemo do nje potreban je referendum. No, za provođenje referenduma potrebna je široka većina unutar društva. Moramo postići da nas bude sve više, da društveni konsenzus o tome bude što širi”, rekao je on za internetske novine Nacio Digital, prenosi Hina.

Odbacio je tvrdnje da postoji neslaganje među trima strankama za nezavisnost koje u katalonskom Parlamentu imaju 70 od 135 mjesta.

Katalonski predsjednik Quim Torra izjavio je prošle sedmice da namjerava organizirati referendum u iduće dvije godine, do isteka svog mandata u decembru 2021. godine.

Povrijeđeno 46 osoba

“Referendum treba biti onda kada bude većina dovoljno široka za primjenu rezultata referenduma”, napomenuo je Junqueras, ne preciziravši kada bi to moglo biti.

Junqueras, 50-godišnji čelnik Katalonske republikanske ljevice (ERC), nalazi se u zatvoru Lledoners pored Barcelone.

Njemu je Vrhovni sud u Madridu izrekao najvišu kaznu kada je prije dvije sedmice saopćio zatvorske kazne u visini od devet do 13 godina za devet dužnosnika koji su u oktobru 2017. godine proveli referendum o nezavisnosti, a zatim proglasili “Republiku Kataloniju”, koja nije zaživjela u stvarnosti.

Nakon sedmice zatišja, neredi su ponovo izbili na ulicama Katalonije sa zapaljenim barikadama

U subotu se u Barceloni okupilo 350.000 demonstranata tražeći njegovo oslobađenje.

Sudjelovalo je više od 100 grupa, a organizatori su time nastojali proširiti ideju osamostaljenja na što veći dio društva.

Po završetku tog mirnog okupljanja, oko 10.000 demonstranata otišlo je protestirati ispred zgrade španske policije, gdje je u sukobu povrijeđeno 46 osoba.

Nakon sedmice zatišja, neredi su ponovo izbili na ulicama Katalonije sa zapaljenim barikadama.

“Puno je korisnije raditi iz društvenog i univerzitetskog okruženja nego paliti kontejner. Prije nego što je počeo Drugi svjetski rat, [tadašnji predsjednik katalonske vlade Lluis] Companys rekao je mladim studentima u Montpelleru da nastave studirati i pripremati se, jer Katalonija ima samo nas, pa trebamo biti odlični u svim područjima života”, rekao je Junqueras.

‘Uvijek sam odbijao svako nasilje’

“Zapaliti kontejner nije korisnije od dobivanja doktorata”, poručio je.

Od kada su Junqueras i ostali osuđeni, demonstranti odlaze ispred zgrade španske policije te sudjeluju u bacanju boca, petardi i kamenja na policiju, koja uzvraća palicama i gumenim mecima.

Do sada je povrijeđeno oko 650 osoba.

“Da sam na ulici, prvi bih stao protiv toga. Uvijek sam odbijao svako nasilje. Potrebno je učiniti sve moguće da se ne ide tim putem. Kada bih barem mogao to učiniti gestom, no jedino što mogu učiniti je poslati poruku pisanim putem”, kazao je Junqueras.

Španska Vlada je ponovila kako španski Ustav ne dopušta referendum u Kataloniji.

Izvor: Agencije