Pence kritizirao NBA: Stali ste na stranu Pekinga

Daryl Morey
Daryl Morey je napisao 'Borite se za slobodu, budite uz Hong Kong' (EPA)

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je, u Washingtonu, kako se NBA “ponaša kao podružnica u potpunom vlasništvu” komunističke zemlje jer zvijezde i vlasnici timova te profesionalne košarkaške lige nisu podržali glavnog menadžera Houston Rocketsa koji je podržao prosvjednike u Hong Kongu, prenosi Hina.

Pence je, u govoru u Wilson Centru, kazao kako su zvijezde NBA lige utihnule nakon kontroverze koju je uzrokovao ‘tweet’ glavnog menadžera Houston Rocketsa Daryla Moreya 4. listopada koji je kasnije uklonio i zbog njega se ispričao.

“Borite se za slobodu, budite uz Hong Kong”, napisao je tada Morey.

Pence: Kritiziraju svoju zemlju, a sada utihnuli

“Neki od najvećih igrača i vlasnika u NBA-u koji redovno koriste svoju slobodu kako bi kritizirali svoju zemlju, utihnuli su kada je riječ o slobodi i pravima drugih ljudi”, rekao je Pence.

NBA nije isprikom “popravio” štetu te je Kina odbila emitirati utakmice predsezone koje su odigrane u Kini.

NBA će izgubiti milijarde dolara nakon što su kineske tvrtke otkazale ili suspendirale svoje dogovore s američkom košarkaškom ligom.

Pence je kritizirao kompaniju Nike koja je povukla robu s logom Houston Rocketsa iz svojih kineskih poslovnica.

“Nike se promovira kao tzv. pobornik socijalne pravde, ali kada je riječ o Hong Kongu, više voli ostaviti svoju društvenu savjest kod kuće”, kazao je Pence.

“Nike dućani u Kini zbilja su uklonili Houston Rockets proizvode sa svojih polica i pridružili se prosvjedu kineske vlade protiv tweeta’ od sedam riječi glavnog ravnatelja Rocketsa”, dodao je.

LeBron James: ‘Krivo informiran’

Houston Rocketsi su do spomenutog skandala bili omiljeni klub u Kini, budući da je za Houston godinama igrala kineska zvijezda Yao Ming.

Jedan od najboljih košarkaša na svijetu, poznat po kritiziranju Donalda Trumpa, LeBron James, objavio je povodom skandala na Twitteru da je glavni ravnatelj Houston Rocketsa “krivo informiran” o situaciji u Hong Kongu, prenijela je agencija.

Pence je optužio Kinu da suzbija “prava i slobode” u Hong Kongu, pri čemu je opširno kritizirao ponašanje Pekinga, ali i inzistirao na tome da Sjedinjene Države ne traže sukob s Kinom ili raskid suradnje sa svojim glavnim ekonomskim suparnikom, javio je Reuters.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada