Verhofstadt: Tromjesečna odgoda Brexita jedina opcija

'Fleksibilno produženje, ne duže od 31. januara 2020. godine, jedina je mogućnost', napisao je Verhofstadt (EPA)

Predstavnik Evropskog parlamenta (EP) u pregovorima o Brexitu Guy Verhofstadt izjavio je da je tromjesečno fleksibilno produženje roka za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, sada predviđenog za 31. oktobar, jedina opcija.

Nakon sastanka članova Grupe EP-a za upravljanje Brexitom Verhofstadt je na Twitteru napisao da će zastupnicima EP-a biti neophodno vrijeme da prouče detalje sporazuma o razlazu dvije strane koji su čelnici Evropske unije i britanski premijer Boris Johnson postigli prošlog četvrtka, prenosi Beta.

“Fleksibilno produženje, ne duže od 31. januara (2020), jedina je mogućnost”, napisao je Verhofstadt.

Johnson je u subotu tražio tromjesečno odlaganje Brexita, do 31. januara 2020. nakon što ga je britanski parlament obavezao na takav postupak.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u utorak navečer da će preporučiti da Evropska unija odobri zahtjev Velike Britanije da se još jednom produži rok za Brexit.

Pomjeranje rokova

Predsjednik EP-a David Sassoli u srijedu se složio s Tuskom, rekavši da čelnici EU-a trebaju prihvatiti odgodu Brexita jer će to “omogućiti Velikoj Britaniji da razjasni svoju poziciju”.

Johnson je želio izvesti zemlju iz Unije do 31. oktobra, kako je i obećao, ali je Parlament Velike Britanije u utorak odbacio vladin prijedlog o trodnevnom roku za debatu o zakonu o provođenju sporazuma o Brexitu.

Britanski premijer potom je odlučio suspendirati razmatranje sporazuma o Brexitu u parlamentu i dodao da očekuje odluku EU-a o odgodi Brexita.

Velika Britanija prvobitno je trebala izaći iz Evropske unije 29. marta, ali je rok već dva puta pomjeran jer je britanski parlament tri puta odbacio prethodni sporazum o Brexitu koji je s Briselom ispregovarala Johnsonova prethodnica Theresa May.

Izvor: Agencije