Verhofstadt: Tromjesečna odgoda Brexita jedina opcija

'Fleksibilno produženje, ne duže od 31. januara 2020. godine, jedina je mogućnost', napisao je Verhofstadt (EPA)
'Fleksibilno produženje, ne duže od 31. januara 2020. godine, jedina je mogućnost', napisao je Verhofstadt (EPA)

Predstavnik Evropskog parlamenta (EP) u pregovorima o Brexitu Guy Verhofstadt izjavio je da je tromjesečno fleksibilno produženje roka za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, sada predviđenog za 31. oktobar, jedina opcija.

Nakon sastanka članova Grupe EP-a za upravljanje Brexitom Verhofstadt je na Twitteru napisao da će zastupnicima EP-a biti neophodno vrijeme da prouče detalje sporazuma o razlazu dvije strane koji su čelnici Evropske unije i britanski premijer Boris Johnson postigli prošlog četvrtka, prenosi Beta.

“Fleksibilno produženje, ne duže od 31. januara (2020), jedina je mogućnost”, napisao je Verhofstadt.

Johnson je u subotu tražio tromjesečno odlaganje Brexita, do 31. januara 2020. nakon što ga je britanski parlament obavezao na takav postupak.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u utorak navečer da će preporučiti da Evropska unija odobri zahtjev Velike Britanije da se još jednom produži rok za Brexit.

Pomjeranje rokova

Predsjednik EP-a David Sassoli u srijedu se složio s Tuskom, rekavši da čelnici EU-a trebaju prihvatiti odgodu Brexita jer će to “omogućiti Velikoj Britaniji da razjasni svoju poziciju”.

Johnson je želio izvesti zemlju iz Unije do 31. oktobra, kako je i obećao, ali je Parlament Velike Britanije u utorak odbacio vladin prijedlog o trodnevnom roku za debatu o zakonu o provođenju sporazuma o Brexitu.

Britanski premijer potom je odlučio suspendirati razmatranje sporazuma o Brexitu u parlamentu i dodao da očekuje odluku EU-a o odgodi Brexita.

Velika Britanija prvobitno je trebala izaći iz Evropske unije 29. marta, ali je rok već dva puta pomjeran jer je britanski parlament tri puta odbacio prethodni sporazum o Brexitu koji je s Briselom ispregovarala Johnsonova prethodnica Theresa May.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO