Ruske snage počele patrolirati na sjeveru Sirije

Vojni policajci su napustili Rusiju sa aerodroma u Sjevernoj Osetiji (EPA)

Ruske snage krenule su u srijedu u prvo patroliranje na sjeveru Sirije, u okviru rusko-turskog dogovora o povlačenju kurdskih snaga, izvijestili su ruski državni mediji.

Tokom prvih raspoređivanja po putanji određenoj na sjeveru Sirije stanovnici sirijskih sela pozdravljali su ruske vojnopolicijske snage, navodi agencija TASS, pozivajući se na saopćenje ruskog Ministarstva odbrane, piše Hina.

Ministarstvo odbrane ranije u srijedu saopćilo je da je konvoj ruske vojne policije ušao u Ayn al-Arab (Kobani), na granici između Turske i Sirije.

U saopćenju su navedene informacije o posljednjim dešavanjima nakon dogovora koji su predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan i Rusije Vladimir Putin postigli 22. oktobra.

Dogovor postignut u Sočiju

Dodaje se da se konvoj u podne počeo kretati prema tursko-sirijskoj granici, prenosi Anadolija.

“Ruska vojna policija patroliranjem u područjima koja graniče s teritorijom obuhvaćenom operacijom ‘Izvor mira’ pomoći će u povlačenju kurdskih snaga”, navodi se u saopćenju.

Rečeno je i da su, u skladu s dogovorom postignutim u Sočiju, preduzeti određeni koraci u vezi s područjima istočno od Eufrata.

“Konvoj ruske vojne policije ušao je u Ayn al-Arab, na tursko-sirijskoj granici. Ruski zvaničnici sastali su se s predstavnicima lokalnih vlasti i razgovarali o temama koje se odnose na obavljanje zadataka”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije