Godišnjica ubistva Jamala Khashoggija: Još niko nije odgovarao

Borci za ljudska prava, za slobode novinara te prijatelji Jamala Khashoggija okupili su se u srijedu u Istanbulu na komemoraciji povodom godišnjice njegovog ubistva ispred zgrade Konzulata Saudijske Arabije, mjesta gdje se dogodio zločin.

Obilježavanje je počelo u 13:14 po lokalnom vremenu, u trenutak kad je Khashoggi, kolumnist The Washington Posta, ušao u diplomatsku misiju svoje domovine kako bi dobio dokumente potrebne za sklapanje braka sa zaručnicom Hatice Cengiz iz Turske.

Ona ga je čekala satima prije nego što je uzbunila javnost da je njen zaručnik nestao.

Khashoggi, novinar i aktivist koji potječe iz istaknute saudijske porodice, ušao je u saudijski konzulat 2. oktobra 2018. kako bi uzeo dokumente potrebne za sklapanje braka.

UN: Ovo je ‘vanpravno smaknuće’

Po ulasku su ga uhvatili agenti saudijske vlade u zgradi, ubili ga i raskomadali njegovo tijelo, koje nikad nije nađeno, navode turski mediji.

Još niko nije odgovarao za smrt Khashoggija iako turske i zapadne obavještajne službe navode da je naredba za njegovo ubistvo mogla doći samo “s najviših nivoa saudijske vlade”.

Saudijska Arabija optužila je 11 osoba za ubistvo i pokrenula sudski postupak protiv njih, a koji se vodi u tajnosti.

Do danas još niko nije osuđen.

Specijalna istražiteljica Ujedinjenih naroda Agnes Callamard rekla je da je ovo “vanpravno smaknuće” i pozvala na istragu o prestolonasljedniku Saudijske Arabije Mohammedu bin Salmanu.

Hatice Cengiz: ‘Platit će za ovo’

Bin Salman, de facto vladar te Kraljevine, u nedjelju je za američku TV-stanicu CBS rekao da on nije naredio ubistvo, ali je preuzeo “punu odgovornost” za njega, “kao čelnik u Saudijskoj Arabiji”.

Cengiz je rekla za njemačku agenciju dpa da se njen zaručnik i Bin Salman nisu slagali o nekim pitanjima.

“Nakon njegovog ubistva sada se oni [saudijski zvaničnici] suočavaju s daleko većim problemima. I platit će za ovo”, poručila je.

Izvor: Al Jazeera i agencije