Stoltenberg: Moramo ostati ujedinjeni protiv ISIL-a

Stoltenberg je posjetio Istanbul u petak (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je branio svoj stav prema turskoj vojnoj operaciji protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije, istakavši da taj vojni savez ne bi trebao izgubiti jedinstvo u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Podjela u vojnom savezu nastala je kad je članica NATO-a Turska počela ofanzivu na Siriju prošle sedmice, na šta su vlade zemalja članica Evropske unije zaprijetile sankcijama Ankari.

Zbog toga je Stoltenberg posjetio Istanbul u petak, podsjeća Reuters.

‘Turska je važna za NATO’

“Ne smijemo ugroziti uspjeh koji smo postigli protiv našeg zajedničkog neprijatelja”, izjavio je Stoltenberg na zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Londonu, odgovarajući francuskoj i italijanskoj delegaciji, koje su ga “prozvale zbog popustljivog pristupa Turskoj”.

“Turska je važna za NATO. Riskiramo da potkopamo jedinstvo koje nam je potrebno u borbi protiv ISIL-a”, kazao je Stoltenberg, prenosi Tanjug.

Turska ofanziva na sjeveru Sirije, koja je ušla u šesti dan, dovela je do dogovora predstavnika kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i vlasti u Damasku o rasporedu sirijske vojske na sjeveru države.

Dogovor je već u ponedjeljak ujutro stupio na snagu, pa su jedinice lojalne predsjedniku Sirije Basharu al-Assadu ušle u nekoliko gradova koji su blizu turskih jedinica kod tursko-sirijske granice.

SAD povlači 1.000 vojnika

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da ne očekuje probleme s Rusijom i da je turska vojska spremna sa saveznicima ući u Manbij.

Washington je u nedjelju objavio da će povući svojih 1.000 vojnika sa sjevera Sirije zbog turske ofanzive, što je, uz dogovor s Kurdima, velika pobjeda za Assada, navodi Reuters.

Dodaje se da je sada sirijskim snagama omogućeno ući u pogranično područje od Manbija do Derika (Al-Malikiye).

Izvor: Agencije