Erdogan: Amerikanci ‘ozbiljno griješe’ u vezi s kurdskim borcima

Erdogan: 'Ne možemo prihvatiti poruku koju je Bolton poslao iz Izraela niti biti zavarani njome' (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbacio je komentare visokopozicioniranog zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država o zaštiti kurdskih saveznika kao “ozbiljne greške”.

Američki državni savjetnik za sigurnost John Bolton danas je u Ankari razgovarao s glasnogovornikom turskog čelnika Ibrahimom Kalinom i drugim zvaničnicima o odnosima s oružanim grupama na sjeveru Sirije i planiranom povlačenju američkih snaga iz tog područja.

Planirano obraćanje medijima iznenada je otkazano i Bolton se zaputio da napusti Tursku bez susreta s Erdoganom. Vjeruje se da je sastanak otkazan zbog neslaganja u vezi s kurdskim borcima.

Tokom njegove posjete Izraelu u nedjelju Bolton je uspostavio uvjete za američko povlačenje iz Sirije, među kojima je i tursko garantiranje sigurnosti za kurdske borce koji su predvodili borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“Ne možemo prihvatiti poruku koju je Bolton poslao iz Izraela niti biti zavarani njome”, rekao je Erdogan tokom govora članovima njegove stranke AKP.

‘Kurdska braća’

Američki predsjednik Donald Trump najavio je povlačenje približno 2.000 američkih vojnika iz Sirije prošlog mjeseca u saopćenju koje je iznenadilo mnoge političare u Washingtonu, kao i zapadnjačke i kurdske saveznike koji su se borili uz SAD u toj ratom razorenoj bliskoistočnoj državi.

Turska smatra kurdske oružane grupe, kao što su Jedinice narodne zaštite (YPG) – glavni lokalni saveznici Amerikanaca u regiji, “teroristima”.

“Sjedinjene Američke Države očito ih ne poznaju. Ove terorističke organizacije ne predstavljaju moju kurdsku braću. Ako SAD vidi ove grupe kao predstavnike moje kurdske braće, onda ozbiljno griješe”, istakao je turski čelnik.

Dodao je da je njegova država završila pripreme za novu vojnu operaciju u Siriji, a ovi komentari vjerovatno će naljutiti njegove američke saveznike.

Izvor: Al Jazeera