Do nesvijesti pretučen AfD-ov zastupnik Magnitz

Policija smatra da je napad bio politički motiviran (EPA)

Napadači s drvenim palicama pretukli su u ponedjeljak u Bremenu na sjeveru Njemačke do nesvijesti zastupnika krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD).

AfD je za napad, koji se dogodio u ponedjeljak poslijepodne u centru grada, okrivio antifašističke aktiviste, ocijenivši da je riječ o pokušaju ubistva Franka Magnitza (66).

Jedan od nacionalnih vođa AfD-a Joerg Meuthen optužio je napadače da su Magnitza “pretukli gotovo nasmrt” i rekao da je “potresen” time.

AfD optužuje ljevičarske stranke da su indirektno odgovorne za napad svojim kritikama krajnje desnice i odbijanjem da dovoljno jasno osude radikalne i nasilne pokrete krajnje ljevice.

Stranka je na Twitteru objavila fotografiju Magnitza na bolničkom krevetu s velikom ranom na čelu i natučenim lijevim okom. U bolnici mora ostati cijelu sedmicu.

Napala su ga trojica napadača.

Policija smatra da je napad bio politički motiviran.

Političari s cijelog političkog spektra osudili su napad i zatražili od policije da odgovorne privede pravdi.

Učestali napadi na prostorije AfD-a

“Ta brutalna agresija mora biti odlučno osuđena. Nadajmo se da će policija ubrzo uhvatiti krivce”, komentirao je na Twitteru glasnogovornik njemačke kancelarke i vlade Steffen Seibert.

Predsjednica Socijaldemokrata Andrea Nahles komentirala je: “AfD je politički protivnik i protivi se našem tolerantnom i mirnom društvu, ali ko god se bori protiv te stranke i njenih predstavnika nasiljem izdaje te vrijednosti.”

“Nema opravdanja za nasilje čak i protiv AfD-a”, poručio je na Twitteru Cem Ozdemir, zastupnik Zelenih. “Ako se borite protiv mržnje mržnjom, dopuštate mržnji da prevlada.”

Policija u Saksoniji objavila je prošle sedmice nakon eksplozije u uredu AfD-a da je poraslo nasilje protiv te stranke i da je većina incidenata vandalizam.

U vezi s eksplozijom u kancelariji AfD-a u Doebelnu privedena su trojica sumnjivaca. Kancelarija je zapaljena i oštećena su vozila i obližnje zgrade. Žrtava nije bilo.

Od sredine decembra širom zemlje izvedeno je najmanje osam napada na urede AfD-a, objavila je televizijska kuća ARD.

AfD je u septembru 2017. postao najjača opozicijska stranka u Bundestagu, nasuprot Merkelinoj vladi konzervativaca i socijaldemokrata.

Izvor: Agencije