Trump: Traju pregovori o mjestu novog samita s Kimom

Kim Jong-un, Donald Trump
Na posljednjem samitu Kim Jong-un i Donald Trump se nisu složili u vezi denuklearizacije i ukidanja sankcija Sjevernoj Koreji (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako traju pregovori o mjestu njegovog budućeg samita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

“Dogovaramo mjesto, koje će biti uskoro objavljeno”, rekao je on novinarima na pitanje o novom susretu.

“Oni žele susret, i mi želimo susret. Dobro komuniciramo sa Sjevernom Korejom”, rekao je Trump i, bez drugih pojedinosti, dodao da je vodio indirektne razgovore s Kimom.

Trump i Kim sastali su se prvi put u junu prošle godine u Singapuru.

Tokom historijskog susreta, prvog između jednog američkog predsjednika i nasljednika dinastije Kim, sjevernokorejski čelnik se obavezao na potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka, bez pojedinosti i kalendara.

‘Sankcije ostaju do rezultata’

Nakon tog susreta pregovori su u zastoju.

Washington zahtijeva potpunu denuklearizaciju Sjevera prije ukidanja sankcija, dok Pjongjang optužuje Sjedinjene Američke Države da zahtijeva jednostrano sjevernokorejsko razoružanje bez ikakvog ustupka.

Trump je rekao u nedjelju da će sankcije biti zadržane do pojave vrlo pozitivnih rezultata.

Tokom novogodišnjeg obraćanja, Kim je izjavio da je u svakom trenutku spreman na susret s Trumpom, ali je, također, upozorio da bi Pjongjang mogao promijeniti stav ako Washington zadrži privredne sankcije Sjevernoj Koreji.

Izvor: Agencije