Izaslanik UN-a za Jemen stiže u posjetu Sani i Rijadu

Husi tvrde da su nedavno kontrolu nad Hodeidahom predali vlastima, ali je jemenska Vlada to demantirala (EPA)
Husi tvrde da su nedavno kontrolu nad Hodeidahom predali vlastima, ali je jemenska Vlada to demantirala (EPA)

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Jemen Martin Griffiths u subotu će boraviti u Sani, gdje će se sastati s predstavnicima šiitskih pobunjenika i vlasti koje podržava Saudijska Arabija, priopćio je UN.

Griffiths će se u Sani sastati i sa šefom promatračke misije UN-a za Jemen Patrickom Cammaertom, koji će predvoditi sastanak sa zaraćenim stranama u cilju primjene prekida vatre u Hodeidahu.

Specijalni izaslanik će potom otići u Rijad, gdje će se sastati s predsjednikom Jemena Abd-Rabbu Mansourom Hadijem, koji je nalazi u Saudijskoj Arabiji od početka sukoba u svojoj zemlji.

Vlada demantirala Huse

Šiitiski pobunjenici plemena Husi priopćili su nedavno kako su kontrolu nad Hodeidahom predali vlastima, ali je jemenska Vlada to demantirala.

U jemenskom sukobu šiitski pobunjenici, koje podržava Iran, ratuju protiv međunarodno priznate Vlade Jemena, koja ima podršku arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Sukobi u Jemenu počeli su 2014. godine, kada su Husi zauzeli veći dIo zemlje, a nasilje je eskaliralo 2015. godine, kada se Rijad sa svojim sunitskim saveznicima umiješao u rat.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milijuni su raseljeni u ratu koji je doveo do teškog razaranja najsiromašnije zemlje arapskog svijeta.

Izvor: Agencije


Povezane

UN-ov tim stigao je u Jemen kako bi pratio odlazak snaga međunarodno priznate vlade koje podržava saudijsko-emiratska koalicija i pripadnika pobunjeničkog pokreta Husi iz Hudeidaha, sukladno dogovorenom primirju. Luka u Hudeidahu od velike je važnosti jer preko nje stiže većina humanitarne pomoći i hrane za ratom napaćeno stanovništvo.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO