Merkel: Iranska politika prijetnja je po Izrael

Zemlje koje predvode žene mnogo bolje su rješavale pitanje pandemije od onih koje vode muškarci (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je razumijevanje za izraelske brige u vezi s Iranom, rekavši da je “bitno i ispravno” za Izrael da brani vlastite sigurnosne interese.

“Iran vodi politiku koja predstavlja prijetnju Izraelu, to je tačno”, rekla je ona u intervjuu za Izraelski radio, emitiranom povodom obilježavanja Dana sjećanja na holokaust.

Govoreći o izraelskim zračnim udarima po iranskim ciljevima u susjednoj Siriji,  izjavila je: “Izrael mora štititi vlastitu egzistenciju, a situacija u Siriji veoma je prijeteća po Izrael.”

“To je, također, razlog zašto, naprimjer, mi radimo na tome da osiguramo da nijedan iranski vojnik ne može doći u blizinu Golanske visoravni”, dodala je.

Žestoki zračni udari

Merkel je raspravljala o toj temi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prošle je sedmice Izrael napao iranske snage u Siriji u žestokim zračnim udarima.

Izraelska vojska tada je saopćila da su udari predstavljali odgovor na raketnu vatru ispaljenu s Golanske visoravni prošle sedmice.

Izraelska avijacija više je puta napadala mete u Siriji kako bi spriječila napore svog neprijatelja Irana da tu uspostavi održivo vojno prisustvo.

Osim Rusije, Iran je je jedan od najbližih saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u građanskom ratu u toj zemlji, prenosi agencija dpa.

Izvor: Agencije