Weber pozvao London da kaže šta želi u vezi Brexita

Kad kažete što želite, onda ćemo biti spremni pregovarati, rekao je Manfred Weber (EPA)

Njemački konzervativac Manfred Weber smatra da odgoda krajnjeg roka planiranog izlaska Velike Britanije iz Europske unije 29. ožujka ima smisla samo ako London iznese planove o nastavku cijelog procesa.

“Aktualna pitanja samo se odgađaju ako kupujete vrijeme. Prečesto smo to činili proteklih mjeseci i godina”, ustvrdio je on za Radio Deutschlandfunk, nakon što su britanski zastupnici odbili nacrt dogovora o Brexitu.

“Recite nam što želite. Onda ćemo biti spremni pregovarati”, rekao je Weber, koji se ove godine natječe za mjesto predsjednika Europske komisije.

Zastupnici u britanskom Parlamentu su uvjerljivom većinom u utorak navečer odbacili plan za Brexit, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. godine o izlasku iz Unije.

Treba pripremiti ‘plan B’

Nakon što je u Parlamentu preživjela glasanje o povjerenju vladi u srijedu navečer, britanska premijerka Theresa May pozvala je zastupnike da zajedno nastave raditi na Brexitu.

Najavila je i kako će “vlada nastaviti raditi na tome da ispoštuje odluku birača o Brexitu”.

May je predložila niz sastanaka s parlamentarcima i stranačkim čelnicima kako bi odlučili što i kako dalje.

Zastupnici su u srijedu navečer izglasali povjerenje konzervativnoj premijerki, unatoč tome što je dan ranije njezin plan za Brexit pretrpio povijesni poraz.

May sada ima rok do ponedjeljka da Parlamentu predstavi “plan B”.

Na raspolaganju ima nekoliko opcija: od Brexita bez dogovora, do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije.

Izvor: Agencije