Uskoro susret visokih delegacija SAD-a i Sjeverne Koreje

Kim Jong-un, Donald Trump
Nuklearni pregovori Kim Jong-una i Donalda Trumpa propali su nakon što je SAD odbacio zahtjev za ublažavanje sankcija (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Sjeverna Koreja planiraju susret na visokom nivou u Washingtonu već ove sedmice, radi razgovora o drugom samitu njihovih vođa, nakon zastoja u nuklearnim pregovorima, objavili su južnokorejski mediji u utorak, prenosi Hina.

Sastanak američkog državnog sekretara Mikea Pompea i višeg sjevernokorejskog dužnosnika Kim Yong-chola bit će održan u četvrtak ili petak, objavio je Chosun Ilbo, navodeći neimenovani diplomatski izvor.

Obje strane očekuju da će se odrediti datum i mjesto drugog samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kima Jonga-una, a sjevernokorejski predstavnik vjerovatno će se sastati s Trumpom.

Trump poslao pismo Kimu

Južnokorejska agencija Yonhap također je navela neimenovani diplomatski izvor koji je rekao da bi se Pompeo i Kim Yong-chol mogli sastati ove sedmice.

Uoči mogućeg susreta, pismo koje je Trump poslao Kimu poslano je u Pjongjang i ručno isporučeno tokom vikenda, prenose američki mediji.

Američka ambasada u Seulu nije odmah komentirala izvještaj.

State Department službeno je odgovorio da za sada nema šta najaviti.

Izvor: Agencije