Britanskim europoslanicima stotine hiljada eura ‘otpremine’

NIgel Farage
Nigel Farage, kojem je mandat počeo 1999. godine, imat će pravo na više od 172.000 eura 'otpremnine' (EPA)

Britanskim članovima Europskog parlamenta koji će zbog Brexita uskoro napustiti ovu instituciju Europske unije slijede “prijelazne” isplate u visini od više desetaka ili čak stotina tisuća eura, navodi Politico.

Britanski zastupnici, koji do 29. ožujka moraju istupiti iz EP-a, mogu tražiti svojevrsnu “otpremninu” od 8.611,31 euro mjesečno u iduće dvije godine, a ovisno o dužini zastupničkog mandata, navodi internetski portal, pozivajući se na dokument od 22 strane pod nazivom “Kraj mandata britanskih članova”, u koji je imao uvid, prenosi Tanjug.

Spomenute isplate iznosit će ukupno nekoliko milijuna eura, što će osjetiti europski porezni obveznici, konstatira Politico.

Dokument, koji se odnosi na “prava, osoblje i logistiku u okviru Brexita”, dostavljen je britanskim zastupnicima u EP-u uoči Božića, a sadrži praktične informacije za odlazeće zastupnike koji moraju napustiti svoje urede u oba sjedišta EP-a – Strasbourgu i Bruxellesu – do 29. ožujka.

Prelazne isplate u visini plata

Oni, također, ne smiju zaboraviti, između ostaloga, vratiti svoje glasačke kartice, laptope i tablete, specijalne belgijske identifikacijske kartice…

Nakon 29. ožujka, kada Velika Britanija službeno treba istupiti iz EU-a, bivši zastupnici i dalje će imati pristup svojim parlamentarnim nalozima za elektronsku poštu i mogu zatražiti kopije elektronskih dokumenata u iduća tri mjeseca, ali ako dođu na profesionalnu lobirajuću poziciju, “trebali bi da o tome obavijestiti EP”, piše u dokumentu.

Financijski paket koji se nudi britanskim zastupnicima EU-a ne razlikuje se od paketa kakve uživa i bilo koji drugi zastupnik koji napušta parlament, napominje Politico.

Članovi EP-a, naime, imaju pravo na mjesec dana prijelazne isplate u iznosu u kojem su dobivali plaću i to za svaku godinu koju su proveli u Europskom parlamentu.

Druge naknade, plaćena putovanja…

Tako će zagovornici Brexita Nigel Farage i Daniel Hannan, kojima su mandati počeli 1999. godine, imati pravo na više od 172.000 eura “otpremnine” ukoliko ne odu na neku drugu javnu ili parlamentarnu funkciju 20 mjeseci nakon Brexita.

Osim ovih prijelaznih isplata, britanski zastupnici moći će zatražiti naknadu medicinskih troškova i druge povlastice, a prema navedenom dokumentu, mogu dobiti polocinu “generalnih isplata za rashode” – GEA tijekom tri mjeseca nakon Brexita.

GEA je sporna isplata od 4.416 eura mjesečno koju uživaju zastupnici EP-a za pokrivanje uredskih i drugih izdataka, pri čemu nisu dužni pružiti bilo kakav dokaz o tome kako je taj novac potrošen, što dovodi do optužbi da neki zastupnici koriste ova sredstva za osobni fond.

U dokumentu se napominje da će odlazeći britanski zastupnici imati plaćeno svoje “posljednje putovanje kući”, a imat će pravo i na šest povratnih putovanja zrakoplovom, vlakom ili brodom u “zemlju članicu po izboru” do 29. ožujka.

Izvor: Agencije