Fatalna zimska oluja kreće ka Washingtonu

Snijeg se predviđa i za Apalačko gorje i za područje od New Yorka preko Washingtona do Virginije (EPA)
Snijeg se predviđa i za Apalačko gorje i za područje od New Yorka preko Washingtona do Virginije (EPA)

Zimska oluja sa jakim snijegom na američkom Srednjem zapadu, zbog koje je najmanje petero ljudi poginulo, a neki vozači u Missouriju ostali zaglavljeni te otkazani deseci letova, kreće se u istočno prema Washingtonu, prenose agencije.

Predviđa se kako će vremenske prilike, koje su počele kao kiša iz Meksika, no okrenule se kasnije na snijeg, pogoditi pojas od 2.900 kilometara od Colorada do Srednjeg zapada.

Elementarna nepogoda je pogodila Kansas i Missouri u petak i ponovo u subotu te se zatim proširila na dijelove Iowe, Illinoisa, Indiane i Ohija, rekao je meteorolog Andrew Orrison iz državnog centra za prognozu vremena.

Saobraćajne nesreće

Najmanje je pet osoba poginulo je u saobraćajnim nesrećama zbog loših vremenskih uvjeta na cestama u Missouriju i Kanzasu, prema policijskim izvorima u ova dvije savezne države.

„Mislim da se sasvim pouzdano može reći kako je u ovom trenutku stanje na svim cestama u Kansasu loše“, objavio je glasnogovornik tamošnje saobraćajne policije na Twitteru u subotu.

Deseci letova su otkazani u međunarodnoj zračnoj luci St. Louis Lambert.

Snijeg se predviđa i za Apalačko gorje i za područje od New Yorka preko Washingtona do Virginije u subotu navečer i nedjelju po lokalnom vremenu.

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje šest osoba poginulo je nakon što je Floridom protutnjao jedan od najjačih uragana koji su ikadа pogodili Sjedinjene Američke Države. Dan nakon što je uragan Michael stigao na kopno, mnogi primorski gradovi na Floridi i dalje su odsječeni. Guverner države Rick Scott kaže da je oluja ostavila trag “nezamislivog uništenja.”

Stanovnici Floride procjenjuju štetu koju je prouzrokovala jedna od najsnažnijih oluja koja je ikad pogodilia ovu američki saveznu državu. Uragan Michael sravnio je kuće, čupao stabla, rušio infrastrukturu, a uslijedile su i poplave. Uragan nastavlja da se kreće ka susjednoj Georgiji, iako je oslabio i prešao u tropsku oluju.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO