Američka planira odgovor na hemijske napade u Siriji

Još nije donesena nikakva odluka SAD-a da angažira vojsku u odgovoru na eventualni hemijski napad u Siriji (EPA)

Američki general u subotu je kazao kako “stalno razgovara” s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o vojnim opcijama za slučaj da Sirija ignorira upozorenja Washingtona da ne koristi hemijsko oružje u očekivanom udaru na posljednje pobunjeničko uporište u Idlibu.

Zapovjednik glavnog štaba general Joseph Dunford kazao je kako nije još donesena nikakva odluka SAD-a da angažira vojsku u odgovoru na eventualni hemijski napad u Siriji, prenosi Hina.

“No vodimo razgovore, rutinske razgovore s predsjednikom kako bismo osigurali da on zna kako stojimo u pogledu planiranja za slučaj da bude korišteno hemijsko oružje”, kazao je novinarima tokom puta po Indiji.

Dunford je kasnije dodao kako Trump očekuje da budu gotove vojne opcije te ga redovito obavještavaju o koracima u razvijanju tih vojnih odgovora.

Gomilanje vojske

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad nagomilao je vojsku na linijama fronta na sjeverozapadu zemlje kao i njegovi saveznici, a ruski vojni avioni sudjelovali su u bombardiranju pobunjenika u Idlibu u akciji koju se doživljava kao uvod u ofanzivu.

Ove sedmice je visoki vojni američki dužnosnik upozorio da je mnogo dokaza da sirijska vlast priprema hemijsko oružje za napad na Idlib.

Bijela je kuća upozorila da će SAD i njegovi saveznici odgovoriti “brzo i snažno” u slučaju da vladine snage upotrijebe hemijsko oružje.

Trump je dva puta naložio bombardiranje Sirije zbog navodnog korištenja kemijskog oružja u aprilu 2017. i aprilu 2018.

I francuski vojni vrh prošle je sedmice objavio kako su snage te zemlje spremne za napade na sirijske ciljeve u slučaju korištenja hemijskog oružja u Siriji.

Upitan ima li izgleda da se izbjegne napad na Idlib Dunford je kazao: “Ne znam postoji li išta što ga može zaustaviti”.

Izvor: Agencije