Aktivisti: Intenzivirani zračni udari na Idlib

Sirijska i ruska vojska intenzivirale su zračne napade na južnom obodu provincije Idlib, posljednje uporište pobunjenika u Siriji, tvrde aktivisti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da su u 60 zračnih napada ubijena najmanje četiri civila na jugu Idliba tvrdeći da su vladine snage u bombardovanju koristile neselektivne barel-bombe, prenosi AP.

Napadi su intenzivirani dan nakon trilateralnog samita u Teheranu na kojem su lran i Rusija podržali vojnu kampanju u Idlibu, uprkos pozivu Turske na primirje.

Priprema za posljednju bitku

Lideri tri glavna vanjska igrača u dugogodišnjem ratu u Siriji, Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Hassan Rouhani, razgovarali su jučer o sudbini Idliba, dok se rivalske frakcije u toj pokrajini na granici s Turskom pripremaju za, kako se vjeruje, posljednju veliku bitku.

Putin i Rouhani se protive prekidu vatre u Idlibu zato što vjeruju da se među pobunjenicima nalaze pripadnici terorističkih grupa. U Idlibu je ostalo blizu tri miliona ljudi od kojih su polovina raseljeni iz drugih dijelova Sirije.

Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države upozorile su da se ne napada Idlib. Ambasadorka SAD-a pri UN-u Nikki Haley rekla je na Vijeću sigurnosti UN-a da će “posljedice biti pogubne”.

Izvor: Al Jazeera i agencije