Gradonačelnik Jerusalema: Otjerati UNWRA i uvesti izraelski program

Od 1965. godine UNRWA je odgovorna za stanovnike izbegličkog logora Šuafat u istočnom Jerusalemu (Reuters)

Gradonačelnik Jerusalema Nir Barkat najavio je da će vršiti pritisak da se protjera Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) iz tog grada u vrijeme kada Izrael i SAD nastoje da je marginalizuju.

Barkat je optužio Agenciju da nije uspjela da pomogne već je podsticala terorističku aktivnost.

On je rekao da je dao instrukcije gradskim zvaničnicima da pripreme plan za zamjenu svih funkcija UNWRA-e općinskim službama, prenijeli su izraelski mediji.

Gradonačelnik je to rekao pošto je SAD u petak najavio da će uskratiti skoro 300 miliona dolara planiranog godišnjeg davanja Agenciji i neće je više finansirati nakon što je to činio decenijama.

“Uklanjanje Agencije će smanjiti huškanje i teror, poboljšati usluge stanovnicima i povećati izraelizaciju istočnog dijela grada i doprinijeti suverenitetu i jedinstvu Jerusalima”, rekao je Barkat na jednoj konferenciji ocijenivši da je UNRWA strano i nepotrebno tijelo koje uopšte nije uspjelo.

Od 1965. godine UNRWA je odgovorna za stanovnike izbegličkog logora Šuafat u istočnom Jerusalemu kojih sada ima blizu 30.000.

Pravo na povratak

Barkat je najavio zatvaranje škola Agencije i upisivanje u škole u kojima se uči po izraelskom programu.

Zvaničnica Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hanan Ashrawi je rekla da je najava gradonačelnika da protjera Agenciju iz “okupiranog Jerusalema i zatvori njene službe i programe arogantna i sramna”.

Ona je rekla da je Izrael odgovoran za stvaranje palestinskog problema izbjeglica.

Polaganje prava na njihov povratak na sadašnju teritoriju Izraela je jedan od ključnih nesporazuma u izraelsko-palestinskom sukobu.

Palestinci tvrde da izbjeglica zajedno s potomcima sada ima blizu pet miliona.

SAD je sugerirao da odbacuje kriterij po kojima UNRWA definira izbjeglice jer daje taj status ne samo stotinama hiljada pobjeglih ili istjeranih iz svojih domova u ratu koji je izbio poslije stvaranja Izraela 1948. godine, već i milionima njihovih potomaka.

Izvor: Agencije