Koeln: Erdogan otvorio najveću džamiju na zapadu Evrope

Erdogan je pozvao Turke u Njemačkoj da se bolje integrišu u njemačko društvo, a založio se i za dvojno državljanstvo (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan svečano je danas u njemačkom gradu Koelnu otvorio džamiju, najveću u zapadnoj Evropi, uz jako prisustvo policije, koja je razdvajala njegove pristalice i protivnike, prenose agencije.

U govoru posvećenom njemačko-turskom prijateljstvu Erdogan je višednevnu posjetu Njemačkoj opisao kao “prelijepu” i “izuzetno uspješnu” u, kako je naveo, “kritičnoj fazi”.

Pozdravio je 3,5 miliona svojih sunarodnjaka, braće, kako je rekao, koji žive u Njemačkoj i zahvalio “svom prijatelju” predsjedniku Frank-Walteru Steinmeieru, koji ga je, kako kaže, “veoma učtivo” primio, prenose njemački mediji.

Ocijenio je i da su razgovori s kancelarkom Angelom Merkel protekli veoma dobro, uprkos nekim nesuglasicama. Rekao je da je s oboje njemačkih zvaničnika razgovarao o važnim temama, kao što su ekonomske investicije i o tome kako se “efikasno boriti protiv rasizma i islamofobije”.

Dvojno državljanstvo

Pozvao je Turke u Njemačkoj da se bolje integrišu u njemačko društvo, a založio se i za dvojno državljanstvo.

Također je pozvao da se zauzme zajednički stav protiv rasizma i kritikovao ponašanje Nijemaca prema nogometašu Mesutu Ozilu i Ilkayu Gundoganu, koji su nakon fotografisanja s njim bili izloženi jakim kritikama.

Samo zbog toga “isključeni su iz društva. Za to nemam razumijevanja”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik ponovo je zatražio i odlučnu borbu protiv pristalica Gulenovog pokreta, koji Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u Turskoj prije dvije godine.

Izvor: Agencije