Pompeo kritizirao plan EU-a da zaobiđe američke sankcije Iranu

Iran, Nafta
Washington je više puta produžavao Bagdadu izuzeće od primjene sankcija prema Teheranu (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo obrušio se na platni sistem kojim Evropska unija planira zaobići američke sankcije Iranu i poručio kako to Washington neće dopustiti ni Evropi, ni bilo kome drugom, prenose u srijedu agencije o pokušaju Brisela da spasi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine.

“Nećemo dopustiti da naše sankcije zaobilazi ni Evropa, ni iko drugi”, rekao je američki šef diplomatije u utorak, dan pošto je Evropa najavila svoj plan.

Pompeo se okomio na sistem SWIFT, kojim se nadzirubankovne međunarodne transakcije, piše agencija AFP.

‘Posebno finansijsko vozilo’

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini najavila je u ponedjeljak kako će EU stvoriti “posebno finansijsko vozilo” (Special  purpose vehicle – SPV) putem kojeg će se omogućiti Iranu da nastavi prodavati i naplaćivati naftu.

“To je nalik kompenzaciji. Kada kupujemo naftu iz Irana, novac će biti uplaćen na SPV. Ako zatim evropska firma proda neku mašinu Iranu, plaćanje će se obaviti putem SPV-a”, objasnila je i dodala kako Iran može “jedino naftu ponuditi zauzvrat … a prihodima od nafte Iran može uvoziti robu”.

Pompeo je u sjedištu Ujedinjenih naroda najavio kako će situaciju s Evropom i Iranom pažljivo pratiti te je ironizirao kako EU nije najavila nikakve rokove za uvođenje tog SPV-a i kako takav sistem još ne postoji.

“To je najkontraproduktivnija mjera koju je moguće zamisliti za mir i sigurnost u regiji i svijetu”, rekao je on na forumu u New Yorku održanom protiv iranske Vlade.

“Duboko sam razočaran”, kazao je Pompeo, kako prenosi agencija dpa, te dodao kako može zamisliti “korumpirano” iransko vodstvo kako se “smije” kada čuje vijesti o takvom platnom sistemu.

Takav platni sistem samo će učvrstiti Iran “kao državu broj jedan koja sponzorira terorizam”, poručio je.

‘Odmetnuti režim’ u Teheranu

Washington će smatrati Iran odgovornim za bilo koji napad na američke interese, rekao je i nazvao Iran “odmetnutim režimom” te nabrojao koje sve grupe na Bliskom istoku ta država podržava.

Nuklearni sporazum s Iranom sklopilo je 2015. godine šest svjetskih sila, koje su se obavezale ukinuti toj državi međunarodne sankcije u zamjenu za njeno odustajanje od programa razvoja nuklearnog oružja.

Sporazum je omogućio Iranu da izađe iz ekonomske izolacije, no povlačenjem iz sporazuma u maju, američki predsjednik Donald Trump uspostavio je nove sankcije te zaprijetio drugim državama da mogu birati hoće li poslovati s Iranom ili sa SAD-om.

Novi niz sankcija SAD će uvesti 4. novembra i njima direktno pogoditi iranski izvoz nafte te bankovne operacije.

Izvor: Agencije