Rusija Siriji šalje sistem S-300 u roku od dvije sedmice

Sistem S-300 je sposoban da presretne sredstva za zračni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko zračnih meta, kaže Šojgu (EPA)
Sistem S-300 je sposoban da presretne sredstva za zračni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko zračnih meta, kaže Šojgu (EPA)

Rusija će u naredne dvije sedmice predati Siriji savremeni protuzračni sistem S-300, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

“Sirijske oružane snage primit će moderni sistem raketne odbrane S-300 u roku od dvije sedmice. On je sposoban da presretne sredstva za zračni napad u krugu više od 250 kilometara i istovremeno pogodi nekoliko zračnih meta”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Rusija je zbog poteza Izraela primorana da preduzme adekvatne mjere za poboljšanje sigurnosti ruske vojske u Siriji, istakao je Šojgu, misleći na obaranje ruskog aviona u Siriji za koje Moskva odgovornim smatra zračne snage Izraela.

On je naglasio da je Rusija 2013. godine na zahtjev izraelske strane obustavila isporuku sistema S-300 u Siriju, koji je bio spreman za isporuku, a za koji su pripadnici sirijske vojske obučeni.

Promjena situacije

“Danas se situacija promijenila. I to ne našom krivicom”, kazao je on.

Šojgu je kazao da će, imajući visoku efikasnost i brzinu paljbe, sistem značajno ojačati borbene sposobnosti sirijske protuzračne odbrane.

Ruski ministar je objasnio okolnosti rušenja ruskog aviona Il-20 u Siriji.

“Izraelske posade, savršeno znajući situaciju u zraku, prikrile su se ruskim avionima, što je dovelo do njegovog obaranja i pogibije 15 naših vojnika. Ovo nas je primoralo da kao odgovor preduzmemo adekvatne mjere kako bi se povećala sigurnost ruskih vojnika koji obavljaju zadatke borbe protiv međunarodnog terorizma u Siriji”, naveo je on.

Osim toga, Rusija će Siriji isporučiti savremene automatizirane sisteme kontrole za komandne punktove protuzračne odbrane.

“To će omogućiti centralizirano upravljanje svim snagama i sredstvima protuzračne odbrane u Siriji, praćenje zračne situacije i operativni prednost ciljnih oznaka. Najvažnije je da će biti garantirano da će sirijska sredstva protuzračne odbrane identificirati sve ruske avione”, naglasio je Šojgu.

Pogođeni avion

Ruski avion je greškom pogodio sirijski protuzračni sistem S-200, a Rusija krivi Izrael za to obrazlažući da su se njihovi avioni krili iza Il-20.

Moskva je optužila Izrael da ih nije obavijestio o predstojećem napadu na ciljeve u Siriji, što je rezultiralo rušenjem ruskog aviona, prenosi Fena.

Ruski predsjednik naredio je ministarstvu odbrane da poduzme nekoliko mjera kao odgovor na incident, prenosi RT.

Sistem S-300 je razvijen kao odbrana od aviona i krstarećih projektila za sovjetsku protuzračnu obranu.

S vremenom su razvijene i verzije koje su mogle presretati balističke projektile.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO