Trump i Palestinci: Hronologija prijetnji i pritisaka

Charles Harder, Trumpov adovkat, rekao je da američki predsjednik 'ni na koji način nije uključen u ove poslove' (EPA)

Sjedinjene Američke Države objavile su da će zavoriti diplomatsko predstavništvo Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu, zbog, kako je rečeno, odbijanja zvaničnika Palestine da se uključe u pregovore s Izraelom pod palicom SAD-a.

Ovaj potez Washingtona jedan je u nizu mjera preduzetih protiv palestinske vlasti, od kojih je jedna od najkontroverznijih ona o priznanju Jerusalema za izraelsku prijestolnicu, kao i preseljenje američke ambasade u taj grad.

Ta odluka naišla je na osudu arapskog svijeta i kritike širom svijeta, dok su palestinske vlasti, koje Istočni Jerusalem smatraju glavnimn gradom svoje buduće države, objavile da su se SAD tim potezom isključio iz pregovora kao mirovni posrednik.

Detalji ‘dogovora stoljeća’

Od kako je američki predsjednik Donald Trump 20. januara prošle godine preuzeo Bijelu kuću, Izrael, tradicionalni američki saveznik, koji godišnje prima 3,1 milijardu dolara vojne pomoći (sljedeće godine ta će suma dostići 3,8 milijardi dolara), preduzeo je niz mjera koje su kritizirane i ocijenjene kao rasističke i diskriminatorske prema palestinskom narodu.

Trump  u međuvremenu priprema da objavi detalje onoga što je nazvao “dogovorom stoljeća” u nastojanju da riješi izraelsko-palestinski konflikt.

Prema izvještajima iz SAD-a, taj dogovor zabranjuje povratak preko pet miliona palestinskih izbjeglica i iz pregovora isključuje status Jerusalema.

Slijedi lista najvažnijih poteza SAD-a protiv Palestinaca od kako je Trump preuzeo predsjedničku poziciju.

2017.

16. februar – Trump je odustao od dugoročnog američkog stava o dvije države, rekavši nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom da će podržati rješenje koje uključuje jednu.

24. mart – Američki Senat podržao je imenovanje Davida Friedmana, koji podržava i donira jevrejska naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji, za američkog ambasadora u Izraelu.

6. decembar – Trump je najavio kontroverznu odluku da premjesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, čim je praktično priznao ovaj grad za prijestolnicu Izraela. Time je najavio zaokret višedecenijske politike SAD-a.

2018.

3. januar – Trump je, serijom objava na Twitteru, zaprijetio da će ukinuti pomoć za Palestince, kao razlog navodeći njihovu “bezvoljnost” da razgovaraju o miru.

17. januar – Američka vlada skresala je više od polovine planiranih izdvajanja (65 od ukupno 125 miliona dolara) za Agenciju Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice – UNRWA, koja brine o više od pet miliona registriranih izbjeglica.

14. maj – U Jerusalemu je otvorena američka ambasada, na isti dan kada su Palestinci obilježavali 70. godišnjicu Nakbe – Katastrofe, etničko čišćenje palestinskih gradova od cionističke paravojske 1948. godine, kada je uspostavljena država Izrael.

25. august – Amerikanci su ukinuli 200 miliona dolara ekonomske pomoći Palestincima, nakon što su, prema budžetu za 2018. godinu, planirali izdvojiti 251 milion dolara pomoći za zdravstvo, obrazovanje…

31. august – State Department objavio je da je stopirao finansiranje UNRWA-e.

9. septembar – SAD je ukinuo jedan od malobrojnih preostalih programa pomoći (25 miliona dolara) mreži od šest bolnica u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

10. septembar – SAD zatvaraju misiju PLO-a u Washingtonu.

17. septembar – Amerikanci su stavili van snage vize za izaslanika PLO-a u Washingtonu i njegovu porodicu, prisiljavajući ih da napuste zemlju.

Izvor: Al Jareeza