Njemačka ne isključuje dugotrajni vojni angažman na Bliskom istoku

Ursula von der Leyen posjetila je njemačke snage u Jordanu (Reuters)

Nemačka ministarka odbrane Ursula von der Leyen izjavila je da nije isključeno da će njena zemlja dugoročno angažovati oružane snaga na Bliskom istoku, prenosi Reuters.

Ona je to izjavila tokom posete vazduhoplovnoj bazi u Jordanu u kojoj 300 pripadnika nemačkih trupa opslužuje avion za dopunjavanje gorivom i četiri borbena aviona “Tornado” koji lete u misijama izviđanja u okviru operacija koalicije na čelu sa SAD, a protiv grupe ISIL u Iraku i Siriji.

Ministarka je odgovarajući na pitanje da li je Nemačkoj potrebna strateška baza na Bliskom istoku poručila:

“Prvo moramo da ovaj angažman dovedemo do kraja, ali ne želim da isključim ideju o strateškoj bazi”.

Maas: Spriječiti humanitarnu katastrofu u Idlibu

Nemačka, koja je tokom proteklih godina prihvatila stotine hiljada izbeglica iz bliskoistočnih zemalja, zbog čega vlada ove zemlje trpi snažne pritiske opozicije, zainteresovana je za dešavanja u tom području.

Prethodno je nemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas pozvao je Rusiju da spreči humanitarnu katastrofu u posljednjem uporištu sirijskih pobunjenika u pokrajini Idlib na severozapadu Sirije, dok se snage sirijskog režima spremaju za napad.

“Do sada je bilo previše civilnih žrtava u Siriji. Ne želimo da vidimo hiljade mrtvih među civilnom populacijom”, nastavio je on

Zahteva da Rusija iskoristi svoj uticaj na sirijsku Vladu kako bi se sprečila devastacija.

Izvor: Agencije