John Bolton zaprijetio Međunarodnom krivičnom sudu

Sjedinjene Američke Države će preduzeti mjere prema Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) ukoliko pokuša krivično goniti američke državljane zbog djela počinjenih u Afganistanu, izjavio je John Bolton, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, a ICC je objavio da će “nastaviti raditi kako je i planirano”.

“SAD će upotrijebiti svako neophodno sredstvo da zaštiti naše i građane naših saveznika od nepravednih optužbi tog nelegitimnog suda”, rekao je on u govoru na skupu konzervativne organizacije Društvo federalista, prenosi Tanjug.

Sud sa sjedištem u Hagu saopćio je da je nezavisna i nepristrana institucija koju podržavaju 123 države.

“ICC će nastaviti svoj rad kako je i planirano, u skladu s načelima i sveobuhvatnom idejom vladavine prava”, kažu na sudu.

Tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda je ranije zatražila pokretanje istrage o mogućim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u Afganistanu, gdje su američke trupe već 17 godina angažirane u ratu.

Kako navodi Američki nacionalni radio, Boltonov govor potvrđuje protivljenje administracije Donalda Trumpa ICC-u.

‘Prijetnja po suverenitet i nacionalnu sigurnost’

Bolton je ocijenio da ICC predstavlja prijetnju po američki suverenitet i nacionalnu sigurnost, uz tvrdnju da taj sud ima veoma malu odgovornost i da je njegova definicija zločina “široka i zavisna od širokih interpretacija”.

Nazivajući predloženo pokretanje istrage o ratnim zločinima u Afganistanu “potpuno neosnovanim”, on je rekao da će Trumpova administracija zabraniti sudijama i tužiteljima ICC-a ulazak u SAD ukoliko krenu s bilo kakvim krivičnim gonjenjem Amerikanaca.

On je, također, kazao da će administracija u Washingtonu sankcionirati fondove zvaničnika ICC-a, kao i da će zvaničnicima tog suda biti suđeno pred američkim krivičnim sudovima.

Prema njegovim riječima, SAD bi mogao preuzeti akcije protiv onih zemalja i kompanije koja sarađuje s ICC-om u istrazi o ratnim zločinima u Afganistanu.

ICC je osnovan 2002. godine, ali Sjedinjene Američke Države nisu ratificirale Rimski statut, kojim je taj sud sa sjedištem u Hagu uspostavljen.

Izvor: Al Jazeera i agencije