Rouhani: Pregovori ‘besmisleni’ nakon američkih sankcija

Hassan Rouhani
Rouhani kaže da je Iran spreman braniti interese saudijskog naroda i da ne traži 450 milijardi dolara za to (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani ocijenio je “besmislenim” poziv Sjedinjenih Država na pregovore dok ta zemlja istovremeno uvodi ekonomske sankcije Iranu.

“Povezati pregovore sa sankcijama nema smisla. Oni uvode sankcije iranskoj djeci, bolesnicima i cijelom narodu”, rekao je u razgovoru za televiziju.

Iranski predsjednik je optužio SAD da želi voditi “psihološki rat” protiv njegove zemlje. “Oni žele voditi psihološki rat protiv iranskog naroda i unijeti podjele” među Irance.

Rouhani je odbacio pozive na pregovore Sjedinjenih Američkih Država, uoči nametanja novih sankcija nakon vašingtonske odluke da se povuče iz sporazuma oko iranskog nuklearnog programa, prenose agencije.

„Amerika će požaliti nametanje sankcija Iranu. Ona je već izolirana na svijetu, oni nameću sankcije iranskoj djeci, bolesnicima i naciji.“

“Samo za domaću potrošnju”

Zvanični Washington će u utorak odrediti nove sankcije Iranu koje za cilj imaju slabljenje ekonomije ove azijske države, te koje provode odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da se odvoji od evropskih saveznika i napusti sporazum iz 2015. godine.

Američka administracija navodi kako je jedini način da Teheran izbjegne sankcije pristanak na nove pregovore oko iranskog nuklearnog i balističkog programa.

„Mi smo uvijek za diplomatiju i pregovore, ali za to treba iskrenost“, istakao je Rouhani.

„Sjedinjene Američke Države ponovo nameću sankcije Iranu i odustaju od sporazuma iz 2015. i onda hoće da pregovaraju sa nama. Trumpov poziv na direktne razgovore je samo za domaću potrošnju pred izbore u Americi i za stvaranje haosa u Iranu.“

Izvor: Agencije