SAD ukinuo suspenziju vojnih vježbi na Korejskom poluotoku

Jim Mattis: Odlučili smo prekinuti najvažnije vojne vježbe kao znak dobre volje nakon susreta na vrhu u Singapuru (AP)

Američki ministar odbrane Jim Mattis proglasio je u utorak kraj obustave savezničkih vojnih vježba na Korejskom poluotoku, koja je bila “znak dobre volje” nakon susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una.

“Kao što znate, odlučili smo prekinuti najvažnije vojne vježbe kao znak dobre volje nakon susreta na vrhu u Singapuru u junu”, rekao je on na konferenciji za novinare, dok pregovori o denuklearizaciji Sjeverne Koreje stoje na mjestu.

Američki predsjednik ovih je dana otkazao posjetu svog državnog sekretara Mikea Pompea Pjongjangu, obrazlažući odluku slabim napretkom u razgovorima o denuklearizaciji.

Protiv privatnih jedinica u Afganistanu

Čelnik Pentagona nije htio reći kada će se vojne vježbe nastaviti.

Rekao je samo kako će se vojni zvaničnici prije bilo kakve odluke konsultirati s američkim diplomatima zaduženim za pregovore s Pjongjangom.

“Za sada ih nećemo nastaviti… Vidjet ćemo kako teku pregovori i onda odlučiti”, dodao je Mattis.

Pentagon je u junu objavio da “na neodređeno vrijeme” prekida glavne zajedničke vojne manevre s Južnom Korejom.

Približno 28.500 američkih vojnika stacionirano je u Južnoj Koreji i održavaju redovne zajedničke vježbe s južnokorejskim snagama.

Na pitanje hoće li se vježbe nastaviti na proljeće, kao i svake godine, Mattis je bio oprezan.

“Za sada nismo donijeli nikakvu odluku, razgovarat ćemo sa State Departmentom”, odgovorio je.

Mattis je, također, odbacio ideju da se američke snage povuku iz Afganistana i da ih zamijene privatne zaštitarske službe.

Turska, Rusija, Sirija…

“Kada Amerikanci stavljaju na kocku svoju vjerodostojnost, privatizacija nije mudra ideja”, naglasio je.

Ministar odbrane je rekao kako je SAD zabrinut činjenicom da je Turska kupila ruski sistem protivraketne ofbrane koji se ne može integrirati u NATO.

Također je spomenuo kako je nedavno razgovarao s ruskim dužnosnicima o korištenju hemijskog oružja u Siriji, nakon medijskih izvještaja da Sirija premješta hemijsko oružje na područja pod kontrolom pobunjenika koja Vladine snage pokušavaju ponovno osvojiti.

“Komunikacija [s Rusijom] traje”, rekao je Mattis.

Izvor: Agencije