Merkel i Trump zabrinuti zbog humanitarne situacije u Idlibu

Oba su čelnika pozvala na međunarodnu akciju kako bi spriječili humanitarnu krizu u pokrajini Idlib (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump izrazili su zabrinutost zbog razvoja događaja u Siriji, osobito humanitarne situacije u pokrajini Idlib, izjavili su njihovi uredi nakon što su dvoje čelnika telefonski razgovarali.

“Oba su čelnika pozvala na međunarodnu akciju kako bi spriječili humanitarnu krizu u pokrajini Idlib”, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

“Rusija je pozvana da moderira kod sirijske vlade i spriječi daljnju eskalaciju”, izjavila je glasnogovornica kancelarke Merkel, Steffen Seibert.

Seibert je, ne navodeći detalje, rekla da je dvoje čelnika također razgovaralo i o Ukrajini, zapadnom Balkanu i trgovini. Sanders je izjavila i da traže “obnovljene napore za rješavanje sukoba u istočnoj Ukrajini”.

Idlib na udaru zračnih snaga

Merkel je zabrinutost zbog situacije u sjevernoj sirijskoj pokraijini Idlib izrazila i tokom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije nešto više od sedam dana.

Idlib je sklonište za civilno stanovništvo i pobunjenike iz drugih dijelova Sirije, kao i za snažne opozicione snage. Pokrajina je na stalnom udaru zračnih napada i topništva ovaj mjesec, što je možda uvod u veliki napad vladinih snaga.

Turska podržava neke pobunjeničke grupe u toj pokrajini i pokušava spriječiti mogući napad snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kojega podržava Moskva.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je u petak kako bi bilo pogubno tražiti vojno rješenje u regiji. 

Izvor: Agencije


Povezane

Gotovo tri miliona stanovnika u okruženju je u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, najvećem preostalom uporištu sirijske opozicije. Ako vlada pokrene ofanzivu, milioni Sirijaca mogli bi pokušati pobjeći prema turskoj granici, koja je poptuno zatvorena od 2015.    

Published On 25 Aug 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO