Facebook uklanja profile mijanmarskih vojnih zvaničnika

Uklonjen je profil generala Min Aung Hlainga, glavnog komandanta oružanih snaga (EPA)
Uklonjen je profil generala Min Aung Hlainga, glavnog komandanta oružanih snaga (EPA)

Facebook je objavio da uklanja profile određenih vojnih zvaničnika Mijanmara sa Facebooka i Instagrama kako bi spriječio širenje “mržnje i dezinformacija”.

 “Zabranjujemo pristup korisničkim računima 20 pojedinaca i organizacija iz Mijanmara, uključujući profil generala Min Aung Hlainga, glavnog komandanta oružanih snaga, kao i profil vojne televizijske mreže Myawady”, saopćeno je iz Facebooka.

Precizirali su da uklanjaju ukupno 18 Facebook naloga, jedan Instagram profil i 52 Facebook stranice, koje prati skoro 12 miliona ljudi, prenosi Fena.

Iz najveće svjetske društvene mreže su rekli da je dosad uklonjeno 46 stranica i 12 računa koji su korišteni u koordiniranom “neautentičnom” ponašanju na Facebooku, prenosi agencija Reuters.

Istražitelji Ujedinjenih naroda zatražili su ranije u ponedjeljak da se komandantima vojske Mijanmara sudi za genocid, zločine protiv čovječnost i ratne zločine počinjene nad muslimanskom manjinom Rohinjama.

Hiljade ubijenih

Tročlani tim istražitelja Vijeća UN-a za ljudska prava prikupio je stotine navoda protjeranih Rohinja, satelitske snimke i druge informacije koje je objavio u izvještaju, prenijela je Beta.

Tim je naveo da je prema “konzervativnim” procjenama gotovo 10.000 ljudi ubijeno u nasilju.

Istražitelji nisu imali pristup dijelovima Mijanmara gdje su se dogodili zločini, pa je nemoguće iznijeti tačne procjene, prenio je Associated Press.

Istražiteljski tim je prikupio navode o grupnim silovanjima, spaljivanju stotina sela, porobljavanju, ubistvima djece pred njihovim roditeljima i drugim zločinima.

Prema navodima istražitelja, šest vojnih komandanata Mijanamara, među kojima je glavni komandant Min Aung Hlaing, trebalo da budu procesuirani.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su već uveli sankcije nekim vojnim komandantima Mijanmara, mada Min Aung Hlaing nije među njima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO