Sirijska vlada obećava siguran povratak izbjeglica

Vlada iz Damaska tvrdi da je obnovila više od 5.000 škola i 250 bolnica, i da je gotovo 3,5 miliona interno raseljenih povratilo svoje domove (EPA)

Zvaničnici sirijske vlade obećali su da će osigurati siguran povratak izbjeglica i pozvali zapadne zemlje da ohrabre taj proces ukidanjem sankcija Siriji.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Faisal Mekdad rekao je da je povratak izbjeglica prvi prioritet za Damask i dodao da će “sirijska vlada pomoći njihov povratak svim sredstvima”, prenosi Beta.

Mekdad je naveo da će Sirija pozdraviti svaku pomoć iz inostranstva ako se upućuje bez preduvjeta.

Ministar za javnu upravu Sirije Hussein Makhlouf kazao je da vlasti rade na obnovi bolnica, škola i druge infrastrukture, kako bi poboljšale mogućnosti za smještaj izbjeglica.

Obnova Sirije

U obraćanju stranim novinarima u Damasku, Makhlouf je naveo da je vlada obnovila više od 5.000 škola i 250 bolnica, i da je gotovo 3,5 miliona interno raseljenih povratilo svoje domove.

On je pozvao zapadne zemlje da ukinu ekonomski embargo, uveden početkom sedmogodišnjeg građanskog rata u Siriji, rekavši da bi ukidanje pomoglo obnovi sirijske ekonomije i podstaklo povratak izbjeglica.

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ostvarile su prethodnih mjeseci, uz podršku Rusije iz zraka, niz pobjeda nad opozicionim borcima, čije je djelovanje sada uglavnom ograničeno na provinciju Idlib na sjeveru zemlje.

Iako su u većem dijelu Sirije borbe okončane, mnogi od više od pet miliona izbjeglica strahuju da će se u slučaju povratka suočiti sa prinudnim regrutiranjem ili sa odmazdom vlasti.

Izvor: Agencije