Zbog toplotnog vala u Kanadi umrli deseci osoba

Vrućina
U Montrealu su policija i vatrogasna služba obišli 15.000 domova kako bi provjerili stanje stanovnika (EPA)

Najgori toplotni val koji je u posljednjem desetljeću pogodio Kanadu odnio je najmanje 33 života, a u četvrtak je zabilježen još jedan dan u nizu s izuzetno visokim temperaturama i smogom.

Od 29. lipnja provincija Quebec je pogođena visokim temperaturama koje su iznad 30 stupnjeva Celzijusa, a u pojedinim dijelovima se kreću u rasponu od 40 do 45 stupnjeva, prenosi Anadolija. 

Najugroženija područja su u regiji Montreal, gdje su policija i vatrogasna služba prošlog tjedna obišli blizu 15.000 domova kako bi provjerili stanje stanovnika.

Žrtve koje su podlegle od prevelike vrućine uglavnom su starosti između 50 i 85 godina, u svojim stanovima nisu imali klimatizaciju te su živjele same, navode dužnosnici.

Upozorenje na smog

Također, većina ih je imala zdravstvene probleme, koji su pogoršani lošom kvalitetom zraka, što je nuspojava previsokih temperatura i vlažnosti.

“Osobe koje su umrle točno odgovaraju karakteristikama koje smo opisali. To su osobe s kroničnim bolestima, mentalnim problemima, osobe koje žive same i to u stambenim zgradama sa četiri do šest katova bez klima uređaja”, kazala je liječnica Mylene Drouin iz Regionalne zdravstvene službe.

Agencija za zaštitu životne sredine Kanade izdala je upozorenje na smog jer se tijekom noći očekuje visoka koncentracija štetnih materija.

Prema vremenskoj prognozi, vrućina bi trebala popustiti u petak, za kada je najavljena temperatura od 25 stupnjeva Celzijusa, što je normalno za ovo doba godine.

Izvor: Agencije