Video: Vratili se u školu prije izraelskih buldožera

Palestinska djeca se vraćaju u školu prije nego do nje dođu buldožeri.

Selo Khan al-Amar suočeno je s izraelskim razaranjem.

“Nadam se da neće srušiti ovu školu, jer ovdje imamo prijatelje i ako je unište bićemo razdvojeni”, kaže učenica Sujood Al-Jahaleen.

Prvi dan škole pomjeren je unaprijed kako bi se zaustavili pokušaji rušenja.

„Kažem okupatorima, koji su ovdje bili cijelu noć s doseljenicima pokušavajući da zaustave ovaj dan učenja, da je škola počela.  I kažem ljudima koji ovdje žive da su prekinuli opsadu“, poručio je Sabri Saidam, palestinski ministar obrazovanja.

Učenici u ovu školu dolaze preko brda, kroz doline pa čak i kroz kanalizacione cijevi.

„Život je ovdje težak, nema prevoza i niko ne prodaje stvari koje trebamo. Nema vozila, ili ih je nekada samo nekoliko. Nemamo bolnica, nemamo ništa ovdje“, kaže Mohamad Abu Dahouk, stanovnik sela.

Početkom jula izraelska policija razbila je protest stanovnika Khan al-Ahmara, sela između dva izraelska naselja. Izrael kaže da je selo sagrađeno bez dozvole, ali Palestinci kažu da je to nemoguće.

Organizacije za ljudska prava suprotstavile su se rušenju sela, i kažu da je rušenje Khan al-Ahmara kršenje međunarodnog prava.

„Obrazovanje je pravo svakog djeteta u svijetu“.

„Ponosni smo što smo sačuvali školu, našu zemlju i zajednicu. Podići ćemo generaciju učenika koji će se boriti olovkama i znanjem“ Halima Zahakia, direktorica beduinske škole.

Izvor: AJ+