Mrtvi i povrijeđeni u eksploziji u Kabulu

Dostum je više od godinu dana proveo u Turskoj (Reuters)

Najmanje 11 osoba jepoginulo, a njih 14 ranjeno u eksploziji koja se dogodila nedaleko kabulskog aerodroma, nedugo nakon što je avion u kojem se nalazio prvi zamjenik afganistanskog predsjednika Abdul Rashid Dostum sletio iz Ankare.

Novinar Anadolije javio je kako je eksplozija uslijedila nakon što je krenuo konvoj u kojem se nalazio i Dostum.

Prema riječima glasnogovornika policije Kabula, Hashmata Stanekzaija eksplozija se dogodila među ljudima koji su došli pozdraviti Dostuma.

“Broj žrtava može porasti, a eksplozija se dogodila nakon što je Dostumov konvoj napustio zračnu luku”, rekao je Stanekzai.

Agencija Associated Press, pozivajući se na izjavu neimenovanog afganistanskog dužnosnika, javlja kako Dostum i njegova pratnja nisu ranjeni.

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za eksploziju.

Dostum je bio meta napada

Da je Dostum, koji je bio u blindiranom vozilu, prošao neozlijeđen potvrdio je i njegov glasnogovornik Bashir Ahmad Tayanj.

Dostum je boravio određeno vrijeme u Turskoj, najmanje godinu dana navodno zbog liječenja, a na aerodromu u Kabulu dočekali su ga lokalni dužnosnici.

Isti izvor prepostavlja da je Dostum bio meta napada.

Napustio je Afganistan prošle godine nakon što je tužiteljstvo pokrenulo istragu protiv njega u vezi s navodima da su njegovi sljedbenici mučili i seksualno zlostavljali bivšeg političkog saveznika koji se okrenuo protiv njih.

Za sada nije poznato hoće li Dostumu biti suđeno, a optužen je i za ratne zločine počinjene poslije pada talibanske vlasti 2001. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije