Seehofer: Postignut dogovor, ostajem ministar

Horst Seehofer je ranije ponudio ostavku na mjesto stranačkog lidera te ministra unutrašnjih poslova (EPA)
Horst Seehofer je ranije ponudio ostavku na mjesto stranačkog lidera te ministra unutrašnjih poslova (EPA)

Šef Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer je potvrdio da je došlo do dogovora s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) kancelarke Angele Merkel kada je u pitanju spor o azilantima.

Kazao je također da želi ostati ministar unutrašnjih poslova Njemačke.

“Poslije intenzivnih razgovora CDU-a i CSU-a, postigli smo dogovor o tome kako možemo u budućnosti spriječiti ilegalnu imigraciju na granici između Njemačke i Austrije”, kazao je Seehofer u ponedjeljak navečer nakon pregovora koji su trajali nekoliko sati.

Konkretnih detalja o dogovoru, zasad, nema.

Seehofer ponudio ostavku

Seehofer je ranije uputio oštre riječi na račun kancelarke Merkel.

“Neću dozvoliti da me smijeni kancelarka koja je to postala samo zbog mene”, rekao je Seehofer za Sueddeutsche Zeitung.

On je time, kako se navodi, ukazao na znatno bolji izborni rezultat CSU-a u Bavarskoj u odnosu na CDU, ali i dugotrajne koalicione pregovore, prvo s liberalima i Zelenima, a na kraju i sa socijaldemokratima, koje je vodio zajedno s Merkel.

Seehofer je u nedjelju navečer, poslije višesatne sjednice Predsjedništva CSU-a, ponudio ostavku na mjesto stranačkog lidera te ministra unutrašnjih poslova, zbog neslaganja s kancelarkinom migrantskom politikom.

Nakon toga je, ipak, pristao pružiti još jednu šansu za kompromis i razgovarati s čelnicima sestrinske CDU kancelarke Merkel.

On je otvoreno postavio pitanje da li može nastaviti sa službom “ako se ne slaže s osnovnim smjernicama koje ona predstavlja”.

Izvor: Agencije


Povezane

Čelnici vladajućih stranaka u Njemačkoj, Angela Merkel i Horst Seehofer, razgovaraće o funkcionisanju koalicije nakon što je Seehofer ponudio ostavku u vladi i stranci zbog sporazuma o migracijama koji je Merkel dogovorila na nivou Evropske unije. Njihov treći koalicioni partner, SPD, smatra da je riječ o farsi. Reagovao je i premijer Francuske. Naš gost u […]

Čelnici vladajućih stranaka u Njemačkoj, Angela Merkel i Horst Seehofer, razgovaraće o funkcionisanju koalicije nakon što je Seehofer ponudio ostavku u vladi i stranci zbog sporazuma o migracijama koji je Merkel dogovorila na nivou Evropske unije. Njihov treći koalicioni partner, SPD, smatra da je riječ o farsi. Reagovao je i premijer Francuske.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO