Trump: Denuklearizacija Sjeverne Koreje nema rok

Kim Jong-un, Donald Trump
Trump se 12. juna sastao s Kim Jong-unom, koji je 'potvrdio svoju posvećenost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka' (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je da nije postavljen rok za denuklearizaciju Sjeverne Koreje, nakon što je ocijenio da će ona početi “vrlo brzo”, prenosi agencija Beta.

“Razgovori se nastavljaju i odvijaju se vrlo, vrlo dobro”, rekao je Trump novinarima u utorak, dodavši da su “odnosi vrlo dobri”.

Prema njegovim riječima, nema “pritiska” ni roka jer se radi o “procesu”.

Trump se 12. lipnja sastao sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, koji je tom prilikom “potvrdio svoju posvećenost potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka”.

Bez konkretnog napretka

Ta izjava o namjeri nije ni na koji način precizirana i detalji su ostavljeni pregovaračima Washingtona i Pjongjanga.

Mjesec dana kasnije i dalje nije objavljen nikakav konkretan napredak, a Sjeverna Koreja je osudila američke “jednostrane i pohlepne zahteve”.

Trumpova Vlada je u međuvremenu snizila ton, budući da je prije summita tvrdila da će do denulearizacije doći “bez odgađanja”, a nakon toga da će početi “vrlo brzo”.

Državni tajnik Mike Pompeo je dan nakon summita ocijenio da će do “suštinskog nuklearnog razoružanja” Sjeverne Koreje doći do kraja Trumpovog mandata, 2020. godine.

Izvor: Agencije