Odgovor Trumpu: Njemačka nije zarobljenik ruske politike

Njemačka nije zarobljenik ruske politike, poručila je njemačka ministarka odbrane Ursula von der Leyen, reagirajući na optužbu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da je Njemačka pod “potpunom kontrolom” Moskve, prenosi Reuters.

“Nesumnjivo je da imamo mnogo nerazjašnjenih pitanja sa Rusijim”, izjavila je Von der Leyen na događaju koji prati samit NATO-a.

Ona je to kazala samo nekoliko minuta nakon što se Trump obratio novinarima tokom zajedničke  konferencije za štampu sa generalnim sekretarom NATO-a Jesnom Stoltenbergom.

“Sa druge strane, ne dovodi se u pitanje ni to da je potrebno održavati linije komunikacije između zemalja ili saveza i njihovih protivnika”, rekla je njemačka ministrica, odgovarajući na pitanje o Trumpovoj optužbi.

Gasovod Sjeverni tok

Trump je ranije generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu kazao da je Njemačka “zarobljenik” Rusije, jer uvozi energiju iz te zemlje.

Američki predsjednik je kritizirao dogovor Berlina i Moskve oko gasovoda Sjeverni tok.

Lideri NATO-a će se u srijedu sastati na samitu tog tijela u Briselu.

Američki predsjednik je otvoreno kritizirao veliki broj NATO praksi, ukazajući na to da Washington troši više novca na odbranu nego druge zemlje članice.

Trump je izjavio da su njegovi napori natjerali druge zemlje članice Alijanse da više finansijski doprinesu NATO-u, ocijenivši da to i dalje nije dovoljno da bi se smanjio teret sa leđa američkih poreskih obveznika, prenosi Reuters.

‘SAD troši previše novca’

“U proteklih godinu dana oko 40 milijardi  dolara više su druge zemlje dale kako bi pomogle NATO-u, ali to nije ni izbliza dovoljno. SAD troši previše novca, a druge zemlje ne plaćaju dovoljno, posebno neke”, poručio je Trump.

On je naveo da “to traje godinama”.

“To je disproporcionalno i nepravedno prema poreskim obveznicima u SAD-u i mi ćemo to učiniti pravednim. Želim pohvaliti generalnog sekretara [NATO-a], koji je radio veoma naporno na ovom problemu”, rekao je američki predsjednik tokom zajedničke konferencije za novinare sa Stoltebergom.

Izvor: Al Jazeera i agencije