Janša pobjednik, ali Šarecu lakše formirati vladu

Na parlamentarnim izborima u Sloveniji glasalo je samo 51,72 posto od ukupnog broja birača (EPA)

Relativni pobjednik parlamentarnih izbora u Sloveniji, Janez Janša ponudio je postizbornu suradnju potencijalnim partnerima, rekavši kako će njegova Slovenska demokratska stranka “uvijek biti spremna surađivati za dobro Slovenije i njenih ljudi”.

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Sloveniji, potvrdili su pobjedu Janšine stranke, kojoj bi trebalo pripasti 25 od ukupno 90 mandata, drugo mjesto i 13 mandata osvojila je nova parlamentarna stranka Lista Marjana Šareca.

Jutro nakon izbora slovenski predsjednik Borut Pahor najavio je da će mandat za sastavljanje nove vlade dati relativnom pobjedniku izbora Janezu Janši, jer “treba poštivati volju birača”.

“Mandat ću podijeliti relativnom pobjedniku izbora. To je posljedica mojih iskustava, a pošteno je da birači znaju za posljedice svojih odluka i da će se njihovi glasovi uvažiti. Tek ako dođe do toga da pobjednik izbora ne može sastaviti vladu, a to iskustvo smo već imali, onda će se tražiti druga rješenja”, kazao je Pahor u razgovoru za Delo, vodeći slovenski list.

Devet stranaka u parlamentu

Slovenski predsjednik je dodao da se svi koji su uključeni u proces nastajanja buduće vlade moraju iskreno potruditi s mišlju na “uspješnu i sigurnu budućnost države”.

“Uspješno formiranje vlade bit će središnja politička zadaća ovog ljeta. Za to će nam biti potrebno političko strpljenje i mnogo mudrosti”, kazao je Pahor.

Zanimljivost izbora je da će devet stranaka i koalicija imati zastupnike u novom sazivu parlamenta, što stvara velike probleme oko formiranja vladajuće koalicije, navodi agencija STA.

U svom pobjedničkom govoru, Janša je poručio kako će pričekati konačne službene rezultate, ali i da se “ohlade neke pregrijane glave”. Aludirao je time na većinu stranaka ljevice i liberalnog centra i njihove izjave da unaprijed isključuju mogućnost da se povežu u vladu s njegovom strankom koju smatraju ekstremno desničarskom.

Janša je svojom predizbornom strategijom smanjio mogućnost dobivanja koalicijskih partnera jer ga ljevica optužuje za radikalizam, autoritarnost i antimigrantsku retoriku kojom se približio mađarskom premijeru i svom prijatelju Viktoru Orbanu.

Janša traži promjenu izbornog sistema

Ipak se Janša vidi kao nesporni pobjednik izbora jer je dobio dvostruko više glasova od Liste Marjana Šarca (LMŠ), kojem će pripasti 13 mandata, ali i naglasio da u potpunosti ne isključuje ni situaciju u kojoj bi zbog usitnjenih glasova i specifičnog slovenskog izbornog sustava moglo doći i do vlade ljevice.

“Budući da takve vlade nisu stabilne, izborni sustav treba mijenjati”, smatra Janša.

Mogućim koalicijskim partnerima koji bi se bili spremni povezati u vladu koju bi vodio, Janša je poručio da na razgovore s njegovom strankom “donesu svoje programe” jer je važno povezivanje na temelju programskih planova i “realnih problema slovenskog čovjeka” koje SDS dobro poznaje.

“Napravit ćemo sve da formiramo vladu koja će raditi za dobro Slovenije i djelovat ćemo u tom smjeru, bez obzira bilo to u vladi ili u opoziciji”, kazao je Janša, dodajući da je već dobio više čestitki iz inozemstva za pobjedu na izborima.

Na unutarnjem planu, kazao je Janša, potrebne su mjere kako bi se zdravstveni sustav “doveo u red”, a Slovenija treba iskoristiti i svoj geopolitički položaj u Europi koji joj omogućuje da postane centar “euroregije” koja bi među ostalim Sloveniju povezala s njenim manjinama u susjednim državama.

Kao važan europski izazov Janša je spomenuo i potencijalnu novu migracijsku krizu, rekavši da njegova stranka zastupa “solidarnost” s izbjeglicama, ali ne i “ludost” koja prijeti Europi od nekontroliranih migracija. Siromašnim i ugroženim zemljama u Aziji i Africi treba pomoći u rješavanju njihovih problema, a ne da se njihovi ljudi iseljavaju u Europu.

Slaba izlaznost

Osim Janše i Šareca, u slovenskom parlamentu zastupnike će imati i Socijalni demokrati (10 zastupnika), Stranka modernog centra dosadašnjeg premijera Mire Cerara (devet), Ljevica (devet) i demokršćanska Nova Slovenija (sedam zastupnika).

Izborni prag prešle su još stranka bivše premijerke Alenke Bratušek (pet zastupnika), Demokratska stranka umirovljenika dosadašnjeg šefa diplomacija Karla Erjavca (pet) te Slovenska nacionalna stranka (četiri). Uz, njih u parlament će ući i po jedan predstavnik talijanske i mađarske manjine.

Na parlamentarnim izborima u Sloveniji glasalo je samo 51,72 posto od ukupnog broja birača, što je razočaravajuće za mnoge, ali gotovo jednako izlaznosti na izbore prije četiri godine.

Novi saziv slovenskog parlamenta trebao bi se na konstitutivnoj sjednici sastati početkom druge polovice mjeseca, a do tada bi se prema optimističkim prognozama moglo nešto više znati o mogućim koalicijskim povezivanjima pri raspodjeli vodećih funkcija u parlamentu.

Izvor: Agencije