U Poljskoj i na Baltiku NATO vježba “Udar sablje”

Manevri će trajati do 15. juna (EPA)

U Poljskoj i u baltičkim zemljama počinju vojne vježbe “Udar sablje” na istočnom krilu Sjevernoatlanske alijanse u kojima učestvuje oko 18.000 vojnika iz 19 zemalja, uglavnom članica NATO.

Manevri će trajati od 3. do 15. juna.

Sjedinjene Američke Države (SAD) komanduju multinacionalnim NATO bataljonom u Poljskoj dok su Kanada, Velika Britanija i Njemačka na čelu sličnih bataljona raspoređenih u susjednim baltičkim zemljama, Letoniji, Litvaniji i Estoniji gdje se održavaju manevri.

AFP je objavio da se vježbe održavaju u trenutku kada je Poljska nagovijestila da razmatra prijedlog da bude domaćin stalnom kontingentu američkih trupa, kao što su to uradile Njemačka i Italija od drugog svjetskog rata.

Komandni štab u Poljskoj

Pavel Soloč, šef biroa za nacionalnu sigurnost u poljskom Predsjedništvu rekao je da se prema dokumentu koji se priprema u Minisitarstvu odbrane pominje suma od 1,5 do dvije milijarde dolara koje bi njegova zemlja mogla da potroši učestvujući u troškovima stacioniranja jedne američke oklopne brigade.

Američka vojska je u maju 2017. godine uspostavila novi komandni štab u Poljskoj odakle upravlja nad 6.000 vojnika raspoređenih u okviru operacija NATO i SAD u regionu.

Radi učvršćivanja svojih vojnih veza s Washingtonom Poljska je u martu potpisala ugovor za kupovinu američkog antiraketnog sistema Patriot a 4,75 milijardi dolara.

SAD su pojačale svoje prisustvo na istočnom krilu NATO-a od kada je Moskva kršeći odredbe Međunarodnog prava – nelegalno pripojila Krim 2014. godine.

Izvor: Agencije