Merkel: Teško do sporazuma na samitu EU-a

Merkel: Iz tih centara će migranti biti vraćeni u države u kojima su prethodno registrirani (EPA)

Lideri 28 zemalja članica Evropske unije sastaju se u četvrtak u Briselu da bi dogovorili nove mjere kojima bi se ograničili dolasci migranata preko Sredozemnog mora, dok, kako je ocijenio Reuters, rastuće nezadovoljstvo zbog imigracije “pritiska” vlade od Njemačke do Italije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel očekuje da će dvodnevni samit spasti njenu kancelarsku poziciju uzdrmanu migrantskog krizom.

Ona smatra da neće biti moguće postići zajednički sporazum o azilantima na samitu te da se zbog toga mora razmotriti “koalicija voljnih” o migrantskoj politici.

Merkel je, u “strastvenom” govoru u Bundestagu, rekla da “nismo još uvijek tamo gdje želimo biti” što se migracija tiče, prenio je Reuters.

Odluka nije bila unilateralna

Svi u Evropi su saglasni, kazla je njemačka kancelarka, da je neophodno da se smanji ilegalna migracija, a migraciona politika pokazat će da li je EU uspjela ili nije.

“Naša odluka da otvorimo vrata izbjeglicama 2015. godine nije bila unilateralna”, rekla je ona i dodala da je Njemačka djelovala da bi pomogla Austriji i Mađarskoj. 

“Trebali bismo se vratiti pravilima od prije 15. septembra 2015. godine, jer je broj migranata opao”, smatra Merkel.

Naglasila je da treba postići dogovor o migracijama s afričkim zemljama kao što je postignut s Turskom.

Između ostalog, ona je u obraćanju poslanicima rekla da njemačka ponuda Rusiji o dijalogu ostaje na snazi.

Financial Times piše da je grčki premijer Alexis Tsipras spreman potpisati dogovor sa Merkel s ciljem da olakša Njemačkoj vraćanje azilanata u druge evropske zemlje.

Tsipras je za ova list rekao da je otvoren za specijalni sporazum s Berlinom da se umanji “sekundarno kretanje” (kada azilant iz zemlje EU-a u koju je prvo stigao da bi tražio azil, odlazi u neku drugu zemlju Unije).

Prema Tsiprasu, postojeća pravila EU-a za preraspodjelu azilanata među zemljama članicama Unije su “prevaziđena”.

Veća izdavanja za zemlje Sjeverne Afrike

EU će, prema nacrtu saopćenja dvodnevnog samita, ojačati svoje vanjske granice i potpisati sporazume kojim će se povećati novčana izdavanja za zemlje Sjeverne Afrike da bi se spriječio dolazak ljudi u Evropu, piše Reuters.

Lideri EU-a duboko su podijeljeni u vezi s pitanjem šta učiniti s legitimnim azilantima koji su pobjegli od konflikata na Bliskom istoku i u Africi.

To pitanje zemlje članice Unije duboko dijeli već tri godine i još uvijek nema naznaka da će se riješiti.

Razlike su se naročito isticale posljednjih dana, što pokazuje da će biti žustrih rasprava iza zatvorenih vrata, ocijenila je britanska agencija, dodajući da lideri EU-a u javnosti nastoje pokazati jedinstvo.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, ove godine je bilo 44.000 dolazaka preko mora, što je mnogo manje nego 2015. godine, kada je više od milion izbjeglica i migranata stiglo na evropsku obalu.

Izvor: Agencije